Spreker: 5 tips: Hoe maak je een goede eerste indruk?

Als geen ander weet u dat een eerste indruk heel belangrijk, zelfs doorslaggevend is voor het verdere contact. U kunt maar één keer die eerste indruk maken. Hierbij 5 tips om die eerste indruk positief te beïnvloeden:

1.Treed de ander met een open houding tegemoet, dat wil zeggen met een ontspannen, rechte rug, een rechte halshouding en losheid in de gewrichten. Een klankbordhouding, u wil zowel geven als ontvangen. U kunt ook licht naar voren buigen om de ander tegemoet te komen.
2. Maak oogcontact.
3. Geef een goede handdruk, de handpalmen hebben contact met elkaar. Geef geen te stevige handdruk. Dit roept weerstand op. Geef ook geen te slappe handdruk, dit roept on-zekerheid op. Let ook op de hoek waarin u een hand geeft. Vanuit de elleboog maakt uw onderarm een hoek van 90º. De elkaar schuddende handen vormen een rechte lijn. Drukt u de andere hand omlaag, dan laat u dominantie zien. Reikt u met uw hand omhoog, dan laat u onderdanigheid zien. Zorg voor gelijkwaardigheid en respect.
4. Stel u duidelijk voor, met een welluidende stem en een goede articulatie. Laat in uw stem de oprechte belangstelling voor de ander doorklinken. Een lichte lach hierbij helpt, het geeft uw stem een warmere klank.
5. De volgende zin kan gaan over de situatie, de ander of uzelf, waarbij het laatste het minst de voorkeur heeft.
Arthur Wassmer hanteert voor aangenaam contact maken “SOFTEN”, “verzachten” uit Making contact, 1978. Dit staat voor:

Smile : glimlach
Open posture : open houding
Forward lean : leun naar voren
Touch : raak aan
Eye contact : oogcontact
Nod : knik

Een soft skill die het eerste contact aangenaam maakt. Pas het eens toe, u zult zien dat het werkt.