Spreker: 50 tinten trots

Wanneer was u voor het laatst vervuld van trots, warm van binnen en stralend? Trots in de betekenis van “zich vereerd voelend met” geeft positieve energie, flow. Trots kent vele kleuren en schakeringen, net zoals de pauwenstaart.

Ik was vanochtend trots op mijn hond. Letterlijk omvergewaaid door een felle windvlaag krabbelde zij weer omhoog op haar poten, keek me aan, haar haar volledig naar achter ge-airbrushed, en ik voelde haar trots. Zij trotseerde de woeste wind. En ik was trots op haar. Wederkerigheid dus in trots, allebei blij.

U kent ongetwijfeld ook het gevoel van trots als u een bepaald doel bij uw werk heeft behaald. Maar…waar ervaart u dit gevoel nog meer? En laat u dit gevoel goed op u inwerken? Deelt u dit gevoel ook? Want dit gevoel delen maakt het nog mooier en waardevoller.

Ik ken een organisatie die een Wall of Fame heeft. Ieder kan hierop een compliment schrijven of iets dat hij/zij wil delen met zijn collega’s. Prestaties op de werkvloer worden hierop gedeeld, maar ook dankbetuigingen voor hulp, geboorte van zoon/dochter of nieuwe contacten/verbindingen. Het geeft hen een goed gevoel en verbindt hen met elkaar. Ze zijn alle trots op deze Wall of Fame. Ook hierbij geldt: delen is vermenigvuldigen.

Als u googlet, komt u ook een trotsmarkt tegen, waarbij trots gaat over het delen van passie over producten en diensten die door de standhouders aangeboden worden. Er bestaat ook een restaurant Trots, dat mensen een trotsmakende feel good-ervaring geeft: zij laten gasten, in ruil voor een kopje koffie, een wenskaart aan iemand schrijven met op de voorzijde: “Ik ben trots op jou”. De gasten schrijven de kaart en het restaurant zorgt ervoor dat deze kaart nog dezelfde dag wordt gepost. Ze creëren een moment van trots, zowel voor hen, de schrijver als degene die de kaart ontvangt.

U kunt trots zijn op mensen, werk, een hobby, vrijwilligerswerk, een mooi bereid gerecht etc. U kunt met gepaste trots iets vertellen, maar…het mag toch ook overweldigend zijn? U kunt glimmen van trots, apetrots zijn of zo trots als een pauw.

Voor voetbalminnend Nederland: als Oranje wint is trots op veel manieren zichtbaar: springend, juichend, omhelzend, zoenend en op de schouders verheffend. Gebaren omhoog, duimen omhoog (likes) en stemmen omhoog: trots geeft vleugels.

Wat maakte u trots vandaag? En heeft u dit met iemand gedeeld?
Laat anderen delen in uw trots en meegenieten van de warmte. Het geeft positieve energie en vleugels.