Spreker: Communiceren is als je hemd dichtknopen

Communiceren is als je hemd dichtknopen, als het bij het eerste knoopsgat fout loopt, komt het bij het verder knopen van je hemd ook niet meer goed. Zo gaat het ook bij communiceren; als je eenmaal verkeerd aan een gesprek begonnen bent, is de sfeer meestal al verziekt. Gelukkig is communiceren net als hemden dichtknopen, iets dat je kan leren.

Kijk bijvoorbeeld naar het woord communicatie, daar vind je het woord UNI in terug.

Een unie tussen de zender en de ontvanger.  Meestal loopt de wisselwerking tussen die 2 erg vlot. Maar wat doe je als de communicatie tussen beiden de mist in gaat?

Kijk dan eens aandachtig naar de volgorde van de letters in het woord ‘UNI’.

Er staat: U eN Ik …

Niet Ik eN U, want dan zou het commINUcatie zijn.

Als Ik goed met U wil communiceren, moet Ik mij eerst aan U aanpassen. Ik moet Rekening houden met wie U bent, met wat er in U leeft, wat U denkt en wat U nodig hebt om te begrijpen wat Ik bedoel.  Door te commUNIceren.

Ben je bijvoorbeeld wel beschikbaar om naar mij te luisteren? Misschien ben je wel aan het werk op je computer of met iemand anders in gesprek. Ik moet eerst zorgen dat ik je aandacht heb. Als ik dat niet doe en zomaar begin te praten, heb je misschien de helft niet gehoord van wat ik zei.

Je kan niet surfen op het internet als er geen verbinding is. Logisch toch?  Als dat zo logisch is, waarom vergeten we dan zo vaak om eerst verbinding te maken met de ander als we met hem willen commUNIceren?

  • Kennen we elkaar of niet?
  • Is het een formeel of informeel kader?
  • Ben je introvert of extravert?
  • Hou je van snelheid of communiceer je liever rustig?
  • Ben je een gevoelsmens of een denker?
  • Ben je inhoudelijk al op de hoogte van wat ik vertel of is het helemaal nieuw?