Spreker: Dag depressie, hallo puur eten

We worden overspoeld met informatie in vakbladen, tv-programma’s en kranten dat Nederland afstevent op een nieuwe volksziekte nummer 1: DEPRESSIE. Zelfs het Financiële Dagblad besteedde hier in januari een gehele pagina aan.

Depressie kost Nederland 1,5 miljard euro per jaar. Mensen worden ziek, zwak en misselijk van de vele opties die het leven ons momenteel biedt. Hun geest raakt vertroebeld door alle prikkels en indrukken. Krampachtig houden we vast aan het schetsen van een perfect plaatje voor de buitenwereld. Social media staan vol met statische plaatjes dat het allemaal zo gezellig en leuk is. Maar is het allemaal wel zo leuk? Wat gebeurt er die overige 23 uur en 59 minuten en 59 seconden nadat je die leuke foto gepost hebt op Twitter of Facebook?

Verscheidene hoogleraren en gerenommeerde psychiaters trekken daarom steeds vaker, zoals ook in het FD, aan de alarmbel. Het is hoog tijd om met een andere bril naar dit probleem te gaan kijken en onze levensstijl om te gooien. Er moet meer tijd komen voor contact met elkaar, meer rust. Sta eens stil, letterlijk en figuurlijk!

Ik kan het hier mee eens zijn. Ook ik ging mee in de hype van veel en meer, tijd tekort, maar daar heb ik mijn lesje wel mee geleerd en hoe. Na een heftige depressie leef ik nu anders, rustiger. Ik doseer mijn tijd en energie, een 180 graden draai ten opzichte van mijn ‘oude’ leven. Echter, het grootste verschil zit in mijn voeding.

In het FD werd namelijk met geen woord gesproken over stofwisseling. En dat terwijl onze stofwisseling slechts bepaalde voeding nodig heeft om voor de aanmaak van onze geluksstoffen, serotonine en dopamine, te zorgen. Ons lichaam maakt ze graag, maar dan is het wel nodig de ingrediënten die hiervoor nodig zijn te eten.

Zo kon ik niet begrijpen, dat er wel naar de maan gevlogen kan worden maar er geen enkele informatie over voeding wordt gegeven bij het uitschrijven van een recept anti-depressiva. Want naast het slikken van medicatie is het cruciaal ook anders te gaan eten om de synapsen weer voldoende geluksstoffen te bezorgen. Het punt was dat er  geen kant en klaar pakket was om te koken. Ik ging daarom op onderzoek uit met als doel erachter te komen hoe ik mijn geluksstoffen op peil kon eten. En die missie is geslaagd! Na ruim 2 jaar speurwerk en 1 jaar koken met de juiste ingrediënten, bleek dat dit andere voedingspatroon mijn stofwisseling dusdanig positief had beïnvloed dat de geluksstoffen in mijn hoofd weer helemaal op peil waren. Dag depressie, maar vooral ook dag medicatie.

Ik ben graag de pionier in deze orkaan om een voorbeeld te zijn voor mensen dat het inderdaad anders kan en dat de juiste voeding hierbij een belangrijke rol speelt. Hoeveel beter is het als je luistert naar wat jouw depressie je vertelt? Want zoals de medici in het artikel van het FD ook stellen: Reflecteer en kom uit je eigen gecreëerde houtgreep. Neem je eigen regie weer in handen en leef het leven zoals het bedoeld is, en bovenal: EET JEZELF GELUKKIG

Foto credits: Photo by Alphacolor 13,  CC0 1.0 gelicenseerd