David Bowie: De dood als kunstwerk

Math Teeuwen

Een week geleden kwam het nieuws dat David Bowie twee dagen na het verschijnen van zijn laatste album was overleden. Inmiddels staat zijn album ‘Blackstar’, een kunstwerk met verwijzingen naar een leven na de dood, in meerdere landen waaronder de VS op 1 in de hitlijsten.

“Iedere dag leven alsof je het eeuwige leven leeft”, is de boodschap van zijn album. Dit bracht hij in de praktijk. Daarmee is hij een inspiratiebron voor ons. Indien werken een manier van leven is, dan blijf je doorgaan tot je laatste ademsnik. Onze grote dichter Bredero vroegen ze op zijn sterfbed wat de zin van het leven was. Hij antwoordde: “Leven om zoveel mogelijk te weten te komen over het leven.”

Bowie en Bredero geven ons wijze levenslessen die gelden voor iedere leeftijdsfase. Iedere dag kun je een hemel op aarde voor jezelf creëren. Het voordeel daarvan is dat je later de overgang naar een hopelijk echte hemel niet merkt. Dit gaat vanzelf, je merkt het verschil niet. Ook voor atheïsten is dit een mooie leidraad om te genieten in het heden. Bowie wees ons iedere dag de weg. Bedankt!

Andere artikelen van deze spreker