De galerij der IJdelheden!

Anke van Luyt

In het televisieprogramma Businessclass van Harry Mens komen regelmatig de “Grote mannen” voorbij. Wat menig kijker echter niet beseft is dat Harry Mens de moderne variant is op “Loekie de Leeuw”; voor iedere minuut uitzending wordt een riant bedrag overgemaakt op de bankrekening van meneer Harry. Dhr. Mens gaat overigens erg economisch om met deze verdiensten; hij koopt zijn Bentley in Duitsland (stukken goedkoper) en zeurde bij voormalig automobielbedrijf Hessing om het fameuze gouden Hessing plaatje, om deze vervolgens als statussymbool op de achterzijde van zijn geïmporteerde auto te bevestigen…

Welkom in de galerij der ijdelheden! Bij de “grote mannen” hoort uiteraard ook zorgvuldig geverfd haar, bijna natuurlijk van kleur! Men meent hiermee een jeugdigheid te benadrukken die bij nadere bestudering niet in het gezicht, noch de hals, laat staan in de handen terug te vinden is. Ook de grote nauwelijks te tillen horloges met onnoemelijke functies, komen uiteraard fonkelend in beel
d. (mede vanwege het feit dat de kleermaker de linkermouw van het jasje, met opvallende krijtstreep, op verzoek van de drager zo’n 2 centimeter korter heeft gemaakt). Associeert men even verder dan hoort er bij dit heerschap een auto met minimaal 4 verchroomde (of mat zwarte) uitlaten en een hoogblonde vrouw die niet langer “origineel” is…..

Maar koploper in deze tak van sport zijn toch wel de lichtbruine (veelal hand vervaardigde) schoenen. Een bijzonder opvallend item (ook gezien het hoge geel gehalte in deze kleur bruin: een waarschuwingskleur!) , waarbij de drager aangeeft een “snelle jongen” te zijn die uitsluitend uit is op persoonlijk geldelijk gewin. En wat hem, vanwege de opvallende kleuronderbreking, optisch zo’n 7 cm kleiner doet lijken… Deze schoen refereert tevens, vanwege het hoge modieuze gehalte, aan ‘het korte termijn’ denken van de drager en zijn onderneming. Al zijn modieuze kledingstukken overigens! Mode is tijdelijk, klasse is voor altijd! Zeker in tijden van laagconjunctuur is het raadzaam onopvallend en klassiek gekleed te gaan, dat benadrukt uw lange termijn visie en verhoogt uw gunfactor aanzienlijk! Bekend in “ijdele kringen” is “Dandyadvocaat” Bram Moszkowicz. Moszkowicz (met regelmaat gespot met lichtbruine schoenen!) laat zich (volgens de media) door zijn cliënten vooraf betalen, bij voorkeur in contanten, ook als het gaat om grote bedragen, wat in strijd is met de advocatenregels. Hebt u Barak Obama al eens gespot op dit lichtbruine schoeisel? Niet dus….

Advocaten Piet Doedens en Theo Hiddema zouden ook wel ”dandy” willen zijn, maar Doedens draagt nog immer een vooroorlogs jachttenue en Hiddema zweert bij zijn snor en pochet. De Dandy onderscheidt zich in de eerste plaats van zijn omgeving door buitengewoon goed en liefst ook excentriek gekleed te gaan. Leven als een dandy is niet zonder risico: als men teveel aandacht besteed aan de uiterlijke verschijningsvorm staat men al snel te boek als oppervlakkig en inhoudsloos.

Een betrekkelijk nieuw fenomeen is de stropdas loze heer; in de wandelgangen ook wel de ”Wouter Bossmoking” genaamd. In politieke kringen duidt dit het verschil aan tussen links (het werkvolk) en rechts (de intellectuelen). Vandaar dat de dasloze VVD’er Mark Rutte soms ten onrechte wordt aangezien als een Sociaaldemocraat! Misschien is hij dit in zijn hart ook wel, gezien zijn buiging naar het PVDA partij programma….

 

Top tien uit de “Galerij der IJdelheden”

Lichtbruine schoenen (Zwarte schoen: ik loop op kennis en traditie)

Het maffia-achtige opvallende krijtstreep kostuum (Pinstripe kostuum: ik volg de lijn, en houd me bezig met feiten, logica en data)

Blote voeten in de schoen (beteugel uw hang naar vrijheid en bedek uw benen tot kniehoogte!)

Stropdas loos (dassendragers blijken grotere successen te boeken, zowel zakelijk als ook bij de dames!)

Een overhemd dragen dat donkerder is dan het kostuum (tenzij u een carrière ambieert bij “The Sopranos”)
Kostuums in de kleuren bruin en groen (tenzij u Piet Doedens heet, u gaat jagen of te boek wilt komen staan als “Ko de Boswachter”)

De rode vrijetijdspantalon (veel gezien bij de 50 plussers op de betere Golfbaan: het is een “subtiele” aanduiding voor het feit dat men nog steeds seksueel actief is)

Een dusdanig opzichtig en duur horloge dragen (ter waarde van een bedrag waar de gemiddelde Nederlanden een geweldige nieuwe auto voor zou kunnen kopen: het bevordert de gunfactor niet!)

De Jort Kelder look: bretels en hoogwaterbroeken (veelal niet passend bij de bouw van de gemiddelde Nederlander) (Jort heeft overigens zijn kleding, zo’n 40 maatpakken, laten verzekeren voor € 150.000!)

Zo origineel de dandy zo fantasieloos de snob: de snob draagt merkkleding om het merk en niet om de kleding.

De snob is een volger, iemand die, op zijn best, imiteert. De Dandy en de Snob verhouden zich tot elkaar als kunst en kitsch! Het woord snob komt van Sine nobilitate, dat van origine “niet van adellijke komaf” betekent en ook wel bekend staat als patser of wannabee….(slang voor “want to be”)

Met goed geklede groeten,

MANIERA
Anke van Luyt

Trainer/consultant onbewuste beeldvorming