De kracht van dankbaarheid

Merijn Ruis

Ik hoorde laatst een mooie quote: 'Dankbaarheid voor iemand voelen zonder het te delen is hetzelfde als een cadeautje inpakken en het niet weggeven.'

Vaak voelt het nog een beetje ongemakkelijk om tegen iemand te zeggen wat je voor iemand voelt, want ja mensen weten het vast wel, toch?

Walter Green is een Amerikaanse zakenman die voor zichzelf een jaar inplande, voor jawel.. Dankbaarheid!

Een jaar lang reisde hij de wereld rond om bij 44 mensen langs te gaan voor wie hij dankbaar was. Hij wilde dit aan ieder van hen persoonlijk vertellen.

Het effect? Naast een heleboel lange en mooie gesprekken maakte hij 44 mensen blij. Maar dat niet alleen..Hij voelde zich beter dan ooit! Voor het eerst in zijn leven had hij het gevoel dat hij tevreden zou kunnen sterven. 

Dankbaarheid is zo een belangrijk onderdeel van de relaties die we hebben.  Ik kan je dan ook alleen maar aanmoedigen om even stil te staan bij de mensen in je leven die iets voor je hebben betekent en om je dankbaarheid uit te spreken. 


Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat dankbaarheidsbrieven een ontzettend positief effect kunnen hebben. De psycholoog Martin Seligman ontdekte dat dit een groot geluksgevoel oproept bij vrijwel iedereen die een brief aan een ander schreef.
Dit gevoel bleef vaak minstens een maand hangen. Dus wil jij vanaf vandaag een fantastische maand? Schrijf dan een brief aan iemand om wie je geeft, schrijf er alle positieve woorden in die er in je opkomen en stuur hem op. Wil je nog meer effect? Ga dan langs en lees het voor. Uit het onderzoek van Seligman kwam naar voren dat het voorlezen van een dankbaarheidsbrief zelfs nog een groter effect heeft op je geluksgevoel.

Bedank me hier later maar voor ;)