De versnelling is blijvend!!

Rini van Solingen

Mijn laatste boek heeft als titel: ‘AGILE’. Het is niet het eerste boek dat ik schreef over snelheid en wendbaarheid. Eerder verschenen al de boeken: De kracht van Scrum, Scrum voor Managers, De Responsive Enterprise, Agile in 60 minuten, en De Bijenherder, van mijn hand. En in juni verschijnt: Formule X; een parabel over extreme versnelling in organisaties.


Het nadeel van een dergelijke lijst is dat je het label krijgt opgeplakt van agile-extremist of scrum-ayatolla. Voor je het weet wordt je neergezet als iemand die het agile evangelie predikt, en die Scrum tot in de haarvaten van zijn eigen leven heeft doorgevoerd. Dat is overigens niet zo. In huize van Solingen is geen daily stand-up met het hele gezin en ook de wekelijkse ‘familie-retrospective’ is nog nooit gehouden. Niets van dat alles. Voor mij persoonlijk is Agile (met Scrum als de-facto aanpak) ‘slechts’ een hulpmiddel. Een hulpmiddel dat helpt bij het oplossen van complexe vraagstukken. Een hulpmiddel dat helpt om makkelijker bij te kunnen sturen. En een hulpmiddel dat helpt bij ontdekken: bij leren door te doen.


Ik zie in de dagelijkse praktijk dat agile werken steeds populairder wordt. Het wordt te pas en ook te onpas opgepakt. Soms zelfs wordt het gehypet. En soms is het zelfs een doel op zichzelf. Of nog erger: aan mensen wordt agile opgelegd als voorgeschreven werkwijze. Met alle weerstand die daar bij hoort. En met de bijbehorende antipathie tegen alles wat agile is of zichzelf agile noemt. Je krijgt dan de neiging om je te verzetten en niets te doen. Je denkt: het waait wel weer over. Net als al die andere hypes die voorafgingen.


Maar let op: dit  waait niet over! De verandering van onze maatschappij is fundamenteel. Door digitalisering, internet en smartphones is ons leven fundamenteel aan het versnellen. En die versnelling die verdwijnt niet. De reden daaronder is eigenlijk vrij simpel: digitalisering negeert alle regels van de fysieke wereld. De tweede wet van Newton is daarin doorslaggevend: F = m x a. Of omgeschreven: versnelling is kracht gedeeld door massa: a = F / m. Doordat digitalisering geen massa heeft, schiet de versnelling omhoog. Inderdaad, deze versnelling gaat richting oneindig!


Stoor je je aan alles wat Agile is of Agile predikt? Geen probleem. De term Agile zal op termijn vast en zeker verdwijnen. Maar de versnelling van de maatschappij verandert niet. Die is blijvend. Of je het nu wel of niet over Agile hebt: deze versnelling gaat door. Die waait niet over. Of je daar in meegaat mag je gelukkig zelf weten. Maar doe je niets, dan zal uiteindelijk de wal het schip doen keren. Er is geen ontkomen aan!

Foto van bonneval sebastien op Unsplash