Gouden Sporteeuwen

Math Teeuwen

Winnen de hockeydames en heren goud in Tokio? Wordt Mathieu van der Poel wereldkampioen? Wint Tom Dumoulin goud met tijdrijden in Tokio? Worden wij in 2022 in Qatar wereldkampioen voetballen? Hoeveel gouden schaatsmedailles gaan we winnen op de Olympische Spelen in Peking in 2022? Wij vinden het vanzelfsprekend dat we deze vragen stellen. Maar het is heel bijzonder dat zo'n klein land al een eeuw lang zo veel succes heeft.

 

Wat maakt ons  uniek? Het in 2018 verschenen boek van Cees van Lotringen “Tot hier en nu verder/Nederland op de drempel van een nieuwe tijd” geeft een goed inzicht over de kracht van de Nederlanders. Een kracht die geleid heeft tot een gouden 17e eeuw waarin we het rijkste land ter wereld waren, een kracht ook die geleid heeft tot een gouden 20e sporteeuw waarin we tot een van de belangrijkste sportlanden ter wereld behoorden en nog steeds behoren. Cees van Lotringen schrijft: “Eeuwenlang hebben wij gestreden tegen de wassende zee. Wij moesten polders leeg malen en dijken bouwen anders zouden we verdrinken”. Dit kan alleen maar door een knokkersmentaliteit, samenwerken, creativiteit, lef en tolerantie. Godsdiensttwisten die overal in Europa heersten konden wij niet gebruiken, wij moesten samenwerken om te overleven anders verzopen wij.  Deze factoren waren ook de basis voor onze koopmansgeest, waardoor we het lef hadden om de hele wereld te veroveren. Een versterkende factor was de godsdienstvrijheid. We waren en zijn een tolerant land. In de gouden eeuw betekende dit dat we rijke kooplui, die op de vlucht waren vanwege hun godsdienst, met open armen ontvingen. Verjaagde Protestanten en Joden brachten veel geld mee en een geweldige ondernemersgeest. Dit zorgde ervoor dat in de gouden 17e eeuw 40% van de wereldhandel in Nederlandse handen was. Deze mix van culturen maakt ons sterk. Een mooi voorbeeld hoe een mix van culturen kan leiden tot succes is het Nederlands voetbalteam dat in 1988 Europees kampioen werd met drie spelers met Surinaamse roots, die alle drie van wereldklasse waren: “Gullit, Rijkaard en Vanenburg”. Het gouden Ajax dat onder leiding van Johan Cruijff en met spelers uit Amsterdam of omgeving in 1971, ’72 en ’73 de Europa Cup won, was een voorbeeld van spelers met een groot zelfvertrouwen, creativiteit ,teamgeest en lef. De zelfbewuste houding waarmee de Ajax spelers het veld opkwamen zorgde ervoor dat ze al met 1-0 voor stonden voordat de wedstrijd begon.

 

De Franse filosoof René Descartes verbaasde zich over de kracht van Nederland in de gouden eeuw en besloot in Nederland te gaan wonen om dit wonder van dichtbij te aanschouwen. Hij kwam tot de volgende conclusie: “God schiep de wereld, maar de Nederlanders schiepen Nederland”. Johan Cruijff werd in Barcelona de Verlosser genoemd omdat Barcelona direct na zijn komst als speler in 1974 voor het eerst in 14 jaar weer landskampoen werd en "Barca" vanaf eind jaren '80 onder zijn coaching wonderbaarlijke successen ging boeken en het gehate Real Madrid het nakijken gaf.

 

Het goudeneeuwse DNA zorgt voor gouden sporteeuwen. Het is geen toeval, het is voorbestemd. Vele generaties zullen nog genieten van gouden sportsuccessen. Wat leven we toch in een heerlijk sportief landje!

 

foto Verlosser Cruijff /foto Eric Koch /Anefo

 

Andere artikelen van deze spreker