Het Oranjegevoel

Math Teeuwen

Het Oranjegevoel was voor mij tijdens het EK voetbal ver te zoeken.. Zondag dertien juni voor de wedstrijd tegen Oekraïne wandelde ik met mijn familie door de gezellige Amsterdamse Jordaan. Nog geen toeristen, lekker weer en vele oranje uitgedoste supporters. Na de 2-0 tegen Oostenrijk met abominabel slecht spel appte mijn vriend Jan: “Daley Blind zei dat ze zakelijk hadden gevoetbald. Ik dacht dat voetbal een spel was?”. De nederlaag tegen de Tsjechen was verdiend. Daarbij komt dat er weinig inspiratie uitgaat van coach Frank de Boer die slecht communiceert, terwijl de eigenschap van grote coaches juist is dat ze sterk communiceren. Frank de Boer stuurde de spelers die uit de selectie vielen een appje. Hoe haal je dit in je hoofd? Spelers die gespannen wachten tot de bondscoach belt, worden afgescheept met een appje.Waarom is hij aangesteld? Waarom is van Gaal niet gepolst? Omdat sterke mensen sterke mensen aantrekken en slappe zakken slappe zakken.Het KNVB bestuur moet eens goed in de spiegel kijken. Dat heeft Frank de Boer gelukkig wel gedaan door zijn ontslag aan te bieden.

 

Toen mijn dochter, Leonie, vertelde dat ze een oranje jurk had gekocht om op een Amsterdams terras de wedstrijden van het Nederlands elftal te volgen besloot ik een column te schrijven over het oranje gevoel. Voor het eerst in de historie kreeg het voetbalvirus Nederland te pakken voor het WK voetbal in 1934 in Italië met  de wereldklassespits Beb Bakhuys, de Cruijff van de jaren ’30. In deze crisisjaren met hoge werkeloosheid was het Nederlands Elftal een licht in de duisternis. Karel Lotsy was voorzitter van de KNVB, manager en mental coach die bekend stond om zijn peptalk. Toen het Nederlands Elftal met de trein vertrok naar Italië voor de eerste wedstrijd tegen Zwitserland in Milaan hield hij de volgende peptalk: “Doe wat wij van jullie verwachten, dat wil zeggen je voor honderd procent geven, je gedurende het verblijf in Como te onthouden van alles wat verkeerd is, ijverig te trainen en zondag tegen Zwitserland het veld in te gaan met de kaken op elkaar, met ballende vuisten ter ere van onze Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, ter ere van ons vaderland”. Tenslotte eindigde hij zijn verhaal met de verrassend yell: “Heja, heja, litsjumeaux, kwatta, kwatta”. Voor het eerst in de historie gingen honderden oranjesupporters naar de openingswedstrijd tegen de Zwitsers. Sommige trokken zelfs als Hannibal per fiets de Alpen over! Helaas verloor Nederland met 2-3 omdat het elftal door een mysterieus drankje tegen seksuele driften als lammetjes op het veld stond. De terugreis naar Milaan was vooral voor de supporters per fiets een zware tocht.

 

Bij mij begon het Oranjegevoel in 1974 toen het beste Nederlands Elftal aller tijden met Johan Cruijff in Hannover de openingswedstrijd speelde tegen Uruguay tijdens het WK voetbal in West-Duistland. Met speels aantrekkelijk voetbal van wereldklasse won oranje met 2-0 en werd meteen door de hele internationale pers gebombardeerd tot dé favoriet voor de wereldtitel. Het elftal was omringd door een oranjezee van mensen.

 

De oranjegekte bij ons werd overtroffen door de voetbalgekte in Zuid-Korea tijdens het WK voetbal 2002 in Zuid-Korea en Japan. Toen Guus Hiddink in 2002 bondscoach werd van Zuid-Korea en daar een wonder verrichtte door de kwartfinale te winnen tegen Spanje en zo in de halve finale te komen leidde dit tot een onvoorstelbare euforie in Zuid-Korea. De toenmalige president van Zuid-Korea zei: “Dit is de gelukkigste dag sinds Dangun, de stichter van het eerste Koreaanse koninkrijk tweeduizend jaar voor Christus”. Het gevoel van nationalisme leidde er zelfs toe dat een zeer fanatieke supporter zichzelf in brand stak zodat zijn geest als twaalfde man het team kon ondersteunen in de halve finale. Indien Nederland de halve finale haalt van het WK in Qatar in 2022, zal ik de brand steken in een goede sigaar en mag deze sigaar de twaalfde man worden van het Nederlands team. Als alle voetballiefhebbers die sigaren roken hetzelfde doen zal de geest van al die sigaren onze oranje jongens als een orkaan over het veld laten denderen en worden wij kampioen. Het GEHEIM zit in een sigaar.

 

Foto Nederlands Elftal 1934/Archief KNVB fotocollectie

 

Andere artikelen van deze spreker