Spreker: Hoe vaak check jij je mobiel voor het slapen gaan?

Kun jij je een leven zonder een mobiele telefoon en tablet nog voorstellen? Ik niet. Waar is de tijd gebleven dat mensen alleen nog een huistelefoon hadden? Als je thuis niet opnam, was je niet thuis. Jammer maar helaas! Zo simpel was het. Waar je dan wel was, dat ging niemand iets aan.

Tijden veranderen en dat is maar goed ook. Ik kan me nauwelijks een leven zonder mijn mobiel voorstellen. Als ik hem per ongeluk thuis laat liggen, rijd ik terug naar huis omdat ik me anders bijna ‘naakt’ voel. Ik mis iets in mijn tas en het gevoel van niet bereikbaar zijn benauwd me. 

Het is opmerkelijk hoe snel je aan deze apparatuur gewend raakt. Het is bijna verslavend te noemen. Tijdens het tv-kijken check ik ondertussen mijn email, nu.nl en kijk ik nog ‘even’ op Linkedin en Twitter. Ook ligt hij altijd binnen handbereik.

Onderzoeken wijzen uit dat checken van je mobiel voor het slapen gaan van invloed is op je slaapgedrag. Door het felle licht blijf je langer wakker. Licht zorgt ervoor dat je wakker wordt of blijft. Hierdoor kom je al snel een aantal uur per week slaap te kort. Zelf betrap ik me er de laatste tijd ook steeds vaker op. Net als ik wil gaan slapen check ik nog het weer voor morgen, het laatste nieuws en mijn mail. Voordat ik het in de gaten heb, zit ik weer een half uur op mijn mobiel te ‘koekeloeren’. Een tijdje heb ik me voorgenomen om dit niet meer te doen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar de keren dat het me lukte, viel ik sneller in slaap. Ik kan het dus iedereen aanraden en wens je veel succes  met deze uitdaging.