Hoop doet leven!

Math Teeuwen

Op weg naar eeuwige roem en bijna op weg naar de eeuwige voetbalvelden komt plotseling een einde aan het doorbraak jaar van de met Johan Cruijff vergeleken Appie Nouri. Een hartstilstand met hersenschade liet ons zien hoe onbegrijpelijk ons leven soms is.

Het drama rond Appie deed me denken aan Rob de Wit, de geweldige linksbuiten van Ajax in de jaren ’80. Rob schreef geschiedenis door zijn wereldgoal in de EK kwalificatie wedstrijd Hongarije – Nederland. Nederland won dankzij een fraaie lob van Rob. Op vakantie in 1986 werd hij getroffen door een hersenbloeding en dit betekende het einde van zijn loopbaan. Vorig jaar presenteerde ik de biografie van Kees Rijvers, een top voetballer in de jaren ’50 en de wens van hem was om Rob hiervoor uit te nodigen.

In een ontroerend telefoongesprek bedankte hij Kees Rijvers en was blij dat er weer eens iemand uit de voetbalwereld aan hem dacht. Hij ziet nog maar weinig voetbalmensen. Gelukkig haalt hij energie uit het regelmatig dammen bij zijn club. Bij Ajax heeft hij een seizoenkaart voor het leven, maar hij is slechts af en toe in staat om het stadion lawaai te trotseren. In 2013 maakte Ajax een mooi gebaar en mocht hij de kampioenschaal uitreiken aan Ajax aanvoerder Siem de Jong. Voor Appie is het te hopen dat de orkaanachtige ontwikkelingen in de hersen technologie hem weer vitaler mogen maken. Voor Ajax is het een uitdaging om hem indien hij weer hersteld is een rol binnen de club te geven. Hoop doet leven en we hopen allemaal dat Appie weer een voetballeven krijgt in welke vorm dan ook.

Math Teeuwen
Sporthistoricus

Andere artikelen van deze spreker