Ik wil geluk en gezondheid, nu!

Leo Hermans

Tot voor kort was in ons leven bijna alles in een handomdraai of misschien zelfs muisklik mogelijk... Nu kom ik erachter dat de snelweg naar geluk langdurig groot onderhoud nodig heeft, ik rouw om wat  ́vroeger ́gewoon allemaal mogelijk was en heb geen flauw idee hoe lang deze uitzichtloze situatie nog kan duren.

Wanneer mogen we weer avonturen beleven, meedeinen bij concerten of in de achtbaan rondzoeven zodat we eindelijk onze dagelijkse en broodnodige dopaminekick en daarmee ook weer een greintje geluk ervaren? Misschien komen we er nu achter dat al die materiële feelgood aankopen ook maar een heel kortstondige opleving van ons geluksgevoel veroorzaken. Dat het smachten naar en nuttigen van fastfood al snel plaatsmaakt voor een schuldgevoel en een veelvoud aan vetmassa. En de Corona- gijzeling je energieniveau heeft gereduceerd tot een wankel waakvlammetje. Wat alles bij elkaar ertoe geleid heeft dat we onze fysieke en mentale fitheid uitgezwaaid hebben tot ver achter de horizon.


Eerlijk is eerlijk...ook ik ben nu toe aan een dubbel dopamineshot, een klein beetje geluk, snel en pijnloos. Net zoals we tot voor kort dat ook binnen een muisklik voor elkaar hadden (Niet alles was  ́vroeger ́ slecht!) Zeg maar instant geluk, een energieboost die je een opgewekt gevoel geeft en weerbaar maakt tegen sombere gevoelens. Een soort fastfood voor je geest en gezondheid...een gevoel van Mc Happiness!

Zelf heb ik die behoefte elke ochtend zodat ik met een opgewekt gevoel en opgeheven hoofd de dag ga  starten. Elke dag weer...


En als ik het kan dan zijn er veel meer mensen voor wie dat ook makkelijk mogelijk is. Die dit ook kunnen. In drie simpele stappen naar meer energie, een betere stemming en misschien ook wel meer veerkracht tegen die vermaledijde virussen. In tien minuten. Simpel, snel en succes verzekerd. Ik beloof je dat het snel smaakt naar meer.

Stap 1
Sta eens tien minuten eerder op en zet een mooi muziekje op waar jij goede herinneringen aan hebt. En dat ook een beste beat heeft. Misschien een  ́guilty pleasure  ́, maar voor mij is dat Celebration van Kool and the Gang. En ga dan gewoon lekker relaxt dansen. Je bent toch als allereerste opgestaan dus niemand die je ziet. En als toch niemand je ziet ga dan gewoon helemaal los. Heerlijk, bevrijdend!!
Na een aarzelende aanvang merk je dat je lichaam deze adrenalinestoot opgewekt aanvaardt en ga je je steeds een beetje beter voelen. In elk geval kom je hierdoor ook los van je zorgen en onzekerheden van deze tijd.


Stap 2
Helemaal aangekomen in het nu blijf je lekker dansen en nu je lichaam in een goede mood komt, betrek je ook je geest erbij en zet je een intentie voor de dag. Al dansend herhaal je je affirmatie. Bijvoorbeeld voor mezelf is dat:  ́Ik maak er een fantastische dag ́. Of:  ́Vandaag ga ik weer veel leuke momenten beleven ́. Of misschien wil je wel je dankbaarheid uiten die je dagelijks ervaart. Jouw affirmatie kan dan zijn :  ́Ik ben dankbaar voor alle goeds in mijn leven ́. Of misschien:  ́Ik ben blij dat ik gezond ben ́. Terwijl je danst en je affirmatie herhaalt, merk je dat je energielevel en stemming stijgen. Hou dit vast!

Natuurlijk kun je je affirmatie tijdens de dag regelmatig herhalen zodat je je geest weer herinnert aan jouw positieve bedoelingen voor vandaag.

Stap 3
Na 10 minuten rond je af en neem je een welverdiende douche. En volgens het bewezen recept van de welbekende Iceman Wim Hof rond je af met 15 seconden koud afdouchen. Hierdoor trekken je bloedvaten samen en na deze 15 seconden zetten ze weer uit. Daardoor krijg je meer witte bloedlichaampjes. Handig in je gevecht met virussen. En je vetverbranding draait op een hoger toerental wat een gunstig gewichtseffect heeft. Langzaam breid je het aantal seconden uit naar 30. Misschien even bikkelen maar een combinatie van een energieboost van jewelste en een miniverjongingskuur ineen.


Zo, morgenvroeg aan de slag. Op weg naar meer geluk en gezondheid. Gun het jezelf. Het doet me bijna denken aan een liedje van Ramses Shaffy. Dans, denk, douche en bewonder!

Headerfoto door Andrea Piacquadio via Pexels