Lessen uit het verleden?

Ilmar Woldring

Het bedrijfsleven kent een aantal stelregels. Vaak zijn dat wijze lessen, meestal duur betaald. Eentje drong zich meteen bij me op toen zeer recent de tweede man van Forum voor Democratie, Henk Otten, zijn eigen voorman Thierry Baudet niet voor de eerste keer openlijk kritiseerde. Maar ditmaal gebeurde het op een manier die weinig mogelijkheden openliet voor dialoog, voor overbrugging. Baudet zou volgens Otten niet een beetje te rechts zijn, maar veel te rechts. En de partij groter dan de partijleider… Een rechtse directe, als het ware.


De wijze les die ik in dit geval bedoel is ‘house in order’, ofwel: zorg dat je je zaken intern op orde hebt voordat je de buitenwereld opzoekt met je grootse plannen. De LPF vierde indertijd een nog veel grotere verkiezingstriomf dan FvD nu, maar ging binnen de kortste keren ten onder door met name interne verdeeldheid. Achteraf wel begrijpelijk, want de LPF was allerminst een hechte club. Het duurde toen echter wel even voordat de buitenwacht dat in de gaten kreeg. Maar nu heeft nr. 2 zijn nr. 1 en plein public de maat genomen – en de man in wezen voor schut gezet. Waar gaat dat toe leiden? En had dat ook niet op een andere manier gekund?


Als professional krijg ik geregeld te maken met conflicthantering. Meestal gaat het daarbij om onbedoeld ontstane conflicten, waarmee de kiem voor een oplossing eigenlijk al gezaaid is. Met een beetje inschikkelijkheid is reparatie doorgaans niet zo moeilijk. Nu wordt er een conflict gecreëerd. Gaan we de komende weken een machtsstrijd beleven? Wordt het een crisis? De Volkskrant spreekt van een nieuwe stresstest voor FvD. Maar je zou ook kunnen stellen dat het vertrouwen van de burger in de politiek voor de zoveelste maal op de proef gesteld zal worden.

Foto van Daria Nepriakhina op Unsplash