Spreker: Tijd terug winnen

We krijgen het met z’n allen steeds drukker. We zitten in een achtbaan die samenleving of economie heet. Het lijkt wel alsof de ontwikkelingen om ons heen zich in een steeds hoger tempo opvolgen. Het aantal mensen dat moeite heeft met de stress die dit oplevert, groeit gestaag.

Dat de ontwikkelingen zo snel gaan, komt vooral door de digitale wereld. We kunnen ineens altijd en overal werken. We zijn altijd voor iedereen bereikbaar. En nog erger: we willen ook altijd bereikbaar zijn. Onze smartphone zit bijna aan onze handen vastgeplakt. En het scheiden van werk en privé vinden we steeds moeilijker.

Vanuit mijn vakgebied ICT wil ik deze ontwikkeling toch in een historisch perspectief zetten. Toen de digitale wereld nog ICT heette en organisaties nog een afdeling ‘automatisering’ hadden, gingen we er vanuit dat we met minder handelingen meer konden doen. We zouden dus meer vrije tijd krijgen. ‘Automatisering’ betekent toch dat dingen automatisch, of in ieder geval sneller gaan?

Nu blijkt dat we het door de automatisering alleen maar drukker hebben gekregen. En als we niet uitkijken, wordt dat nog erger. Ik vraag me dan ook af of de digitale wereld ons uiteindelijk gaat helpen om meer tijd te krijgen voor de zaken die er echt toe doen. Of blijft de digitale wereld er voor zorgen dat er steeds meer op ons afkomt en dat we uiteindelijk helemaal geen tijd meer hebben?

De sleutel ligt bij onszelf. Alleen door zelf keuzes te maken, kunnen we tijd terugwinnen en weer ruimte krijgen in onze agenda. We moeten zelf ruimte geven aan zaken die er echt toe doen. Als je echt belangrijk bent, wordt je agenda niet bepaald door anderen. Dan bepaal je zelf wanneer je bereikbaar bent.