Tom Dumoulin: de nieuwe Jacques Anquetil?

Math Teeuwen

Jacques Anquetil won tussen 1957 en 1964 vijf keer de tour. Hij was een van de beste tijdrijders uit de wielrenhistorie met als bijnaam “Monsieur Chrono”. Hij was tevens een begenadigd klimmer. Wie historische beelden ziet van de stijlvolle Anquetil herkent de één met de fietsstijl van Tom Dumoulin.

Tom Dumoulin is de derde Limburgse wielrenner met een klimmers DNA. In de jaren ’50 was Jan Nolten de evenknie van de legendarisch Italianen Coppi en Bartali. In de jaren ’80 was Peter Winnen, mede door twee keer te winnen op de Alpe d’Huez, een van de grootste van zijn generatie. Tom Dumoulin treedt in de voetsporen van zijn provinciegenoten maar door zijn tijdrit van wereldklasse wordt hij een serieuze kanshebber om de Tour de France 2018 te winnen. Naast zijn klasse als renner is hij een man die kan relativeren als geen ander en beseft dat er meer is dan wielrennen alleen. Toen hem vlak na zijn Giro overwinning gevraagd werd wat zijn toekomstplannen waren antwoordde hij: “Mijn toekomst is een bak bier en zo snel mogelijk mijn familie zien”.

Hij is niet alleen een van de meest stijlvolle renners van dit tijdperk maar ook misschien wel de beste communicator. Tom Dumoulin is als mens en als renner een sieraad dat de wielrensport met zijn recente doping historie hard nodig heeft.

Het wordt na het gemiste WK toch nog een mooie sportzomer.

Math Teeuwen
Sporthistoricus

Andere artikelen van deze spreker