Topsport begint in de wieg

Jacques Brinkman

Alle pijlen op de jeugd! Een excellente, innovatieve jeugdopleiding is bepalend voor het winnen van prijzen. En dat geldt zeker voor teamsporten zoals voetbal en hockey. Het mooiste voorbeeld is natuurlijk FC Barcelona dat dit seizoen wekelijks met een vrijwel compleet elftal uit de eigen jeugd speelt. FC Barcelona investeert dan ook ruim tien miljoen euro in de jeugdopleiding. Ajax stopt hier per jaar zes miljoen euro in en is daarmee tweede op de lijst van Europese voetbalclubs. In de jeugdopleiding van FC Utrecht gaat jaarlijks 1,4 miljoen euro om. Bedragen waar de hockeywereld alleen maar van kan dromen. Kampong investeert ieder jaar bijvoorbeeld ‘slechts’ 100.000 euro en dat is in de hockeywereld een van de hoogste budgetten.

Naast het grote verschil in financiële middelen is er nog een belangrijk verschil tussen beide sporten. Bij voetbal is de KNVB er voor het breedtevoetbal, de topclubs zoals bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord, PSV en FC Utrecht zijn er voor het opleiden van de echte talenten. Bij het hockey is het precies andersom. De KNHB heeft voor de nationale jeugdteams een uitgebreid, structureel trainings- en wedstrijdprogramma dat er op gericht is talenten klaar te stomen voor de internationale top. De vertegenwoordigende jeugdelftallen van de KNVB komen slechts incidenteel bij elkaar.

Ik heb de afgelopen jaren als trainer en vader van voetbaltalent Tim en hockeytalenten Thierry en Julie in de keuken kunnen kijken bij Ajax, FC Utrecht, KNVB, SCHC, Kampong en KNHB.

Plezier staat in mijn beleving altijd voorop om te kunnen uitblinken. Het zorgt voor een gevoel van vertrouwen van de omgeving, vertrouwen in jezelf en dat resulteert weer in excelleren, zekerheid en respect naar teamgenootjes. Maar er is meer nodig om het maximale uit talentvolle hockeyers en voetballers te halen. Vanuit mijn eigen ervaringen stel ik vast dat er, naast plezier en vertrouwen, vijf randvoorwaarden voor de ultieme jeugdopleiding zijn:

1. Talentvolle jeugdspelers moeten al vanaf 7 jaar de hoogste kwaliteit trainingen en wedstrijden aangereikt krijgen. De periode tussen 12 en 18 jaar is te kort om basiskwaliteiten volledig te ontwikkelen.

2. De beste trainers moeten op de jeugd staan. We hebben in Nederland veel coaches, maar te weinig trainers die jonge spelers iets leren, ze beter maken.

3. Winnen is geen prioriteit in de opleiding. Het gaat erom welke spelers zich goed ontwikkelen in een team. Elke dag dat een talent niks leert, is een verloren dag.

4. Schoolprestaties gaan boven sportprestaties. De meeste talenten halen uiteindelijk de absolute top niet en dan is een goede schoolopleiding belangrijk om op terug te kunnen vallen. Discipline is hierbij het sleutelwoord, onontbeerlijk om als talent en topsporter te ‘slagen’.

5. Moderne accommodatie met faciliteiten voor onder andere kracht- en fitnesstraining, medische zorg, gezonde voeding en videoanalyse.

De missie van elke jeugdopleiding zou moeten zijn om jonge, ambitieuze kinderen te stimuleren en helpen hun dromen waar te maken. Het onmogelijke mogelijk maken. Of het nu FC Barcelona is met een budget van tien miljoen of hockeyclub Kampong met één procent daarvan. Let’s celebrate talent!