Verduurzamen is cultuur veranderen

Walter Faaij

Ken je dat? Je bent lekker op weg met een aantal technische maatregelen, de eerste besparingen gerealiseerd, het laaghangende fruit geoogst. Zelfs de business case is (bijna) rond. Alleen... de organisatie wil niet mee en zit nog vast in ‘oud denken’. Hoe krijg je iedereen mee?

Het management heeft duurzaamheid tot kernprioriteit verklaard, maar investeert er weinig tijd en middelen in, en een functie bij de MVO-afdeling levert niet meteen nieuwe carrièrekansen op. Het middenmanagement wil wel maar krijgt geen eenduidige opdrachten en wordt niet begeleid in het stellen van nieuwe KPI’s en bedenken van doelen die niet alleen maar financieel gerelateerd zijn. De werkvloer beschouwt het als de zoveelste verandering die ook wel weer overwaait. Of mensen willen graag, maar lopen tegen ‘het systeem’ aan, waarbinnen productie-, inkoopprocedures in marmer gebeiteld staan. Kortom, de beoogde verandering gaat minder snel dan je zou willen, of je programma loopt zelfs ronduit vast. Hoe nu verder? Hoe krijg je duurzaamheid in de genen van je organisatie? Hoe herschrijf je de ongeschreven regels?

Als je dit herkent, ben je bezig met een cultuurverandering. Want verduurzaming vraagt om het herzien van de standaard keuzes die in het systeem ingebakken zijn en die we allemaal heel logisch vinden. Het vraagt om ander voorbeeldgedrag van leiders en management, om andere resultaatnormen. En misschien wel het allermoeilijkste: het vraagt om het veranderen van de ongeschreven regels. Gewoonten die zo volkomen logisch zijn voor een groep mensen dat ze cultuur zijn geworden: ‘zo doen wij dat hier’. Dan is het handig de grammatica te begrijpen van hoe duurzaamheid en organisatiecultuur met elkaar samenhangen. En welke culturele vraagstukken en dilemma’s je daarbij hebt op te lossen.Een organisatie verduurzamen is cultuur bouwen.


The transition towards sustainability is about people, their practices, motivations, webs of meaning and their perspectives on the world. Sustainability is about culture.”

Foto van Susan Yin op Unsplash