Spreker: Werkstress: psychisch of lichamelijk? Of… ?

Op dinsdag 26 mei zat ik om 3 uur ’s nachts in een radiostudio in Hilversum. Ik was gevraagd om als deskundig begeleider van mensen met werkstress, vragen van bellers te beantwoorden. De DJ startte met het nieuwsbericht uit Dagblad Trouw: ‘Voor het eerst meer verzuim door psychische klachten’.


Is werkstress een psychische klacht? Is het zo simpel dat je met bezoeken aan de psycholoog snel weer aan het werk kunt zijn? Werkstress is voorafgaand aan en op het moment van uitval een lichamelijk probleem. Organen functioneren niet goed meer, je lichaam maakt niet meer de juiste stoffen aan waardoor slaapproblemen volgen, adrenaline giert door je lijf en je kunt het niet meer stoppen. Je kunt het al helemaal niet stoppen door tegen jezelf te zeggen: “ik moet me anders gedragen”.


Omdat het lijf in een overlevingsstand is geraakt, helpt het meestal maar tijdelijk om alleen het mentale aspect te bekijken. Het lichaam heeft herstel nodig. Het zit vol met onverwerkte emoties die de boel van binnen in de war gooien. Met een combinatie van emotioneel lichaamswerk, spanningsoefeningen (let op: geen ontspanningsoefeningen), vertraagd bewegen en voedingsadviezen begeleid ik mensen naar het anders omgaan met hun emoties en gedrag.


Een garantie voor succes? Dat is per persoon verschillend en afhankelijk van dieperliggende oorzaken. Die liggen soms zelfs in traumatische ervaringen in de jeugd. Samen leggen we de puzzel op zijn plek en komen tot inzicht.

Mijn antwoord op de vraag is dus: nee. Werkstress is een mentale, fysieke én emotionele klacht, waardoor je geen energie meer hebt om te functioneren. De kans op terugval is het kleinst wanneer deze vier elementen onder de loep worden gelegd. U bent van harte welkom!