Het innovatieve brein

Spreker: Bruno Fabre
Bruno Fabre
  • -
Spreker: Erik Scherder
Erik Scherder
  • -

In deze duo-presentatie presenteert Erik Scherder op een interactieve en humoristische manier de positieve effecten van beweging op het functioneren van ons brein. Hierna demonstreert Bruno Fabre, ook een kenner van het menselijk brein, hoe we in de toekomst computers gaan aansturen met ons brein. Een toetsenboord, muis, stemerkenning zijn ten dode opgeschreven. De nieuwste interfaces zijn vergevorderd en gaan onze wereld betreden. We gebruiken onze gedachten om direct de virtuele wereld te betreden. Verbazingwekkend, maar zeker een onderdeel van onze mooie toekomst. Tja, wat dat brein allemaal niet kan. Laat je verassen!

Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn bevlogenheid en enthousiasme leverden hem al meerdere keren Onderwijsprijzen op, toegekend door zijn studenten. Zijn colleges worden wel omschreven als ‘colleges met een lach en een traan’. Inhoudelijk tot in de details voorbereid, met ruimte voor vragen én een ‘puntje van de stoel’ garantie.
Hij is bekend van de Universiteit van Nederland en van De Wereld Draait Door waar hij ook drie hoorcolleges voor DWDD University verzorgde over het brein.
Zijn onderzoek focust zich met name op de positieve effecten van beweging op het functioneren van ons brein. Zo houdt lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie. Dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Beweging baat het brein en daarmee de gezondheid, van de wieg tot het graf. Als kinderen sporten worden ze slimmer en wie meer beweegt verkleint de risico’s op het ontwikkelen van dementie.
Waarom bewegen leidt tot meer innovatieve kracht is één van de aspecten die hij behandelt.

Een explosie van beelden, video’s, muziek, een overvloed aan inzichten en eye-openers maken de presentaties van Bruno Fabre tot een verrassende en leerrijke ervaring. Wanneer hij een onderwerp aansnijdt, klinken de ‘aha’ momenten luidruchtig in de zaal.
Niets is hem gek genoeg om te boeien, om te inspireren: hij zet apparaten op zijn hoofd waarmee dromen te lezen zijn, gebruikt een robot of bedient een tandenborstel met zijn smartphone.
Bruno Fabre is Mass Change Agent: hij speurt naar de jongste trends en vernieuwingen en helpt organisaties een stap vooruit te maken in denken en doen. Technologie en psychologie, gemengd met innovatieve marketing hebben zijn voorkeur. Hij is gediplomeerd in Neuro Linguistic Programmeren (NLP) en Artificial Intelligence (AI).

Zijn jongste onderwerp is Brain Computer Interface oftewel: het aansturen van computers en apparatuur direct vanuit de hersenen, wat hij op podium laat zien. Tevens demonstreert hij de Apple Watch waarmee we onder meer continu onze gezondheid kunnen meten. Hij gaat in op de impact van dit unieke horloge en de rol die is weggelegd voor robotica in de gezondheidszorg.