Spreker: Albert van Breemen

Hoe Artificial Intelligence de wereld op zijn kop gaat zetten

Albert van Breemen
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Technologie, innovatie en ondernemen zijn passies van Albert van Breemen (1973). Niet alleen is hij een expert op veel technologische gebieden, hij legt ook graag in Jip-en-Janneke taal moeilijke onderwerpen uit aan een ‘leken’-publiek. Met veel enthousiasme en pakkende voorbeelden boeit hij een publiek en vertelt hij over de moeilijkste onderwerpen zoals 3D printen, robotica, quantum computing en kunstmatige intelligentie.

Albert studeerde elektrotechniek aan de Universiteit Twente en ronde daarna in 2001 zijn promotie af op het gebied van intelligente software systemen. Daarna is hij gaan werken bij een van de meest innovatieve plaatsen in de wereld: Philips Research. Zijn belangrijkste bijdragen hier was de ‘iCat user-interface robot’. Deze robot werd gebruikt voor sociale interactie met ouderen en kinderen. Hij was hiermee een van de pioneers op het gebied van Sociale Robotica. Met de iCat robot ontving Albert in 2005 de Time Magazine Best Invention award, en in 2007 de New Technology Foundation (NTF) Award on Entertainment Systems and Robots. In 2008 maakte Albert de overstap naar het top high tech bedrijf ASML. Hier heeft hij 10 jaar gewerkt als senior manager New Business Development en maakte hij het bedrijf bewust van nieuwe technologische veranderingen, en de mogelijkheden en bedreigingen ervan.

In 2018 nam Albert een sabbatical om na te denken over de vraag ‘What’s next?’.  Gedreven door zijn interesse voor klassieke teken- en schilderkunst nam hij kort deel aan het programma Project Rembrandt. Daarna starte hij zijn onderneming VBTI, een Artificial Intelligence consultancy en engineering bureau.  Hij voorziet na een eerste golf van voornamelijk consumenten gedreven AI toepassingen (Google, Netflix, Facebook, Uber) een tweede golf van industriële AI toepassingen. Om succesvol te zijn binnen deze tweede golf van industriële AI toepassingen moet er een brug geslagen worden tussen traditionele engineering technieken en artificial intelligence.

Deze brug bouwen is zijn huidige missie. Met inspirerende cursussen en presentaties vergroot Albert het AI kennisniveau binnen bedrijven. Daarnaast heeft hij voor het High Tech Systems Center van de Technische University Eindhoven het “AI Engineering Lab” opgericht. Dit is een field lab waar bedrijven samen met onderzoekers van de universiteit Artificial Intelligence projecten uitvoeren. Daarnaast is hij Program Manager AI - High Tech Systems voor het pas opgerichte Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI).

In zijn presentatie gaat hij onder meer in op de volgende vragen: Gaan we naar een werkweek van 12 uur? Welke branches gaan disruptief veranderen door AI? Welke invloed krijgt AI op ons onderwijs? Wat zijn de gevolgen voor de gezondheidszorg? Hoe raakt AI ons privé leven ? Hoe gaat AI het MKB op zijn kop zetten?