Spreker: Bas Jacobs

Economische, politieke en maatschappelijke actualiteiten

Bas Jacobs
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Prof. dr. Bas Jacobs (geboren 5 september 1973, te Bolsward) is hoogleraar Economie en Overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast is hij voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor de Staathuishoudkunde. Tevens is Jacobs academic partner van het CPB en schrijft hij regelmatig in kranten in diverse actualiteiten programma’s zoals Nieuwsuur, is hij te horen op de radio en is hij te zien op televisie.

Hij vindt dat het de opdracht van economen is om kennis te vergaren en die kennis uit te dragen zodat de samenleving hierdoor beter wordt. Jacobs is analytisch, scherp en bevlogen. Hij kan complexe economische vraagstukken in heldere taal en op gepassioneerde wijze uitleggen. Zijn opinies zijn duidelijk en altijd onderbouwd en hij gaat een goed economisch debat niet uit de weg.

Hij heeft een boeiende visie op de actualiteit. Hij gaat onder meer in op de rol van de Europese en Nederlandse centrale bank en de toekomst van de bankensector. Ook speelt hij in op de economische gevolgen van de pandemie, Brexit en de economisch zo belangrijke rol van de Europese Unie. Groeiende inkomens- en vermogensongelijkheid is een politieke keuze, geen onvermijdelijkheid, zoals hij ook uitlegt in zijn boek ‘De prijs van gelijkheid’. Vrijhandel en technologische ontwikkelingen zorgen voor grote maatschappelijke vooruitgang, maar ook voor verliezers die daarin niet meedelen.

De expertise van Jacobs is breed: overheidsfinanciën, macro-economie, Nederlandse economie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, Eurocrisis en Europa, belastingen, pensioenen, inkomensongelijkheid en herverdeling economische politiek, begrotingsbeleid, banken en monetair beleid, arbeidsmarkteconomie en hoger onderwijs.

Thema’s:

- Economische, politieke en maatschappelijke actualiteiten
- Actualiteiten in de fiscale wereld
- Pensioenactualiteiten
- Europa, de Euro en de toekomst van Europa
- Actualiteiten op de arbeidsmarkt
- Inkomensongelijkheid: hoe is de relatie arm/rijk in Nederland