Spreker: Bernice Notenboom

Nederlands grootste vrouwelijke avonturier

Bernice Notenboom
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

In 2008 was Bernice Notenboom de eerste Nederlandse die de Zuidpool bereikte na een route van bijna duizend kilometer en in 2009 was ze de tweede Nederlandse die de top van de Mount Everest haalde. En dan hebben we het nog niet gehad over extreme uitputtingsslagen in Siberië, Mali, Oceanië en Groenland. Noem een gebied dat qua bereisbaarheid lichtjaren verwijderd is van Centerparcs en Bernice heeft er voet aan de grond gezet voor een verkenningstocht. Altijd iets met afzien, liefst in sneeuw en ijs, maar hitte en droogte is ook goed. Notenboom is zelden ergens langer dan drie maanden. Ze leeft graag uit een koffer. Een kleintje. Materie werkt vertragend en de van oorsprong Rotterdamse heeft geen tijd te verliezen. Dat blijkt ook uit de stukken die ze schrijft, onder andere voor National Geographic, uit haar boek Tegenpolen en uit de documentaires die ze maakt, zoals de serie Klimaatjagers (uitgezonden in 34 landen). Bij alles voel je de urgentie, ondanks haar kalme, haast serene uitstraling en rustige stem. Ze gaat niet alleen op uitzonderlijke expedities voor de kick, voor de overwinning op zichzelf en voor het avontuur. Haar onderliggende drijfveer is altijd om de gevolgen van klimaatverandering een gezicht te geven. Juist op extreme plekken waar weinig mensen wonen en komen is vaak pijnlijk zichtbaar hoe hard het gaat. Dorpen rond de Afrikaanse Niger rivier De Sahel. De Groenlandse ijskap (of wat daarvan over is). Het Amazonegebied. Tasmanië. En het door haar zo geliefde poolgebied. In een onheilspellend filmpje op de Artic March-website vertelt de voice-over van Notenboom dat de Noordpool de wereldwijde airconditioning is; hij reguleert temperaturen op de hele planeet. De afgelopen dertig jaar is het zee-ijs in de zomer met veertig procent afgenomen. De gevolgen daarvan zijn voor een groot deel nog niet te overzien en tegelijk al duidelijk merkbaar. Wat haar drijft is dat de wereld een “Globale Village” is als het gaat om klimaatveranderingen. Alles hangt met elkaar samen. Het is ridicuul om te denken dat je de lucht vol zwavel, methaan en CO2 kunt pompen, de zeeën kunt leegvissen en de bossen kunt kappen zonder gevolgen.

Medio 2014 is Bernice Notenboom teruggekomen van de Noordpool – Canada ski expeditie, 800 kilometer van de pool naar de kust waar ze de eerste vrouw zou zijn die deze expeditie zou doen. De tocht eindigde in een evacutatie van het ijs, na 600 kilometer te hebben geskied, 188 kilometer van de kust. De stormen waren te groot en het gevaar van opbrekend ijs te gevaarlijk.

De Arctic March is de moeilijkste en zwaarste expeditie ter wereld. Een op de drie mislukt, deze is 10 keer zwaarder dan de Mount Everest. Er zijn meer mensen in de ruimte geweest dan dat er naar de Noordpool zijn geskied. Maar wat gebeurt er als het misgaat? Hoe ga je om met tegenslagen en welke levenslessen leer je hieruit? Hoe kunnen vrouwen het volhouden terwijl vele mannen in een eerder stadium het bijltje erbij neergooien?

Haar laatste expeditie, afgelopen april, was van de 88ste breedtegraad naar de Noordpool, waar de opwarming sneller gaat dan waar ook. “Het ijs drijft als een gek” In het NRC beschrijft ze haar ervaringen. Ik heb dit keer echt geleden. Ik heb bevriezingen. Mijn tenen werken niet. In mijn vingers heb ik geen gevoel. Ik heb een enorme infectie op mijn lip. Daar moet ik voor naar het ziekenhuis, die moet weggesneden worden. Ik ben echt aangetast door die Noordpool. Tegelijkertijd is het zo prachtig. Er is nik van geur. Het is ook de simpelheid van het leven. Je moet eten en drinken en warm en veilig blijven. De rest is onbelangrijk.

Het grootste gevaar voor ons waren de ijsberen. Aan 66 bazen van Nederlandse bedrijven heeft ze op de Noordpool laten zien hoe belangrijk het is om de klimaatopwarming tegen te gaan.