Spreker: Caroline de Gruyter

Actualiteiten rond Nederland, Europa en Rusland

Caroline de Gruyter
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Caroline de Gruyter is sinds 2013 Europa-correspondent van NRC Handelsblad in Wenen. Van 2008 tot 2013 woonde ze in Brussel, waar zij voor de krant de Europese banken- en eurocrisis versloeg. Met haar verhalen uit de Europese hoofdstad, waar ze eerder ook al eens vijf jaar woonde, won zij in 2013 de prestigieuze Anne Vondelingprijs voor politieke verslaggeving. Volgens de jury was ze “zeldzaam goed geïnformeerd”. Sinds haar vertrek uit Nederland in 1994 is Caroline altijd correspondent geweest. Ze heeft behalve in Brussel ook vijf jaar in het Midden-Oosten en vier jaar in Genève gewoond.

Caroline schrijft tevens artikelen voor de gezaghebbende denktank Carnegie Europe. Zij schreef drie boeken: ‘Het koffiehuis van Mohammed Skaik’ over de Gazastrook (1997); ‘De Europeanen’ over het leven in van Europeanen in Brussel (2007) en ‘Zwitserlevens’(2015), over de clash tussen globalisering en democratie in een klein Zwitsers dorp. Caroline haalde met haar werk tweemaal de shortlist voor de Lira Correspondentenprijs – in 2014 en 2015.

Tijdens haar presentaties gaat Caroline in op de economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland en Europa. Ook speelt ze in op de actuele ontwikkelingen in Rusland. Vanuit haar woonplaats Wenen is ze goed op de hoogte van de Russische economie en politiek. Zo zijn de grootste banken in Rusland Oostenrijkse banken. Na de verovering van  De Krim door Rusland moest de Oostenrijkse Raiffeisenbank maar liefst 42 banken sluiten. Dit gebeurde mede onder de druk van de Oekraïne, waar de Raiffeisenbank ook vele kantoren heeft. Vanuit de Russische historie kan ze een fascinerend beeld schetsen over de denkwijze van Poetin en hoe het Westen daarop inspeelt (of juist niet?)

Ze is een spreker met daadkracht, inhoud en een aanstekelijk enthousiasme.

Thema's:

- Actualiteiten rond Nederland, Europa en Rusland

Talen:

Ook andere sprekers over:

Videos: