Spreker: Caroline de Gruyter

Actualiteiten rond Nederland, Europa en Rusland

Caroline de Gruyter
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Caroline de Gruyter is Europa-correspondent van NRC Handelsblad. Ze schrijft elke week de column ‘In Europa’. Momenteel woont ze in Oslo. Ze verbleef ook tien jaar in Brussel, waar zij voor de krant onder meer de Europese banken- en eurocrisis versloeg. Met haar verhalen uit de Europese hoofdstad won zij in 2013 de prestigieuze Anne Vondelingprijs voor politieke verslaggeving. Volgens de jury was ze “zeldzaam goed geïnformeerd”. Sinds haar vertrek uit Nederland in 1994 is Caroline altijd correspondent geweest. Ze heeft behalve in Brussel ook in het Midden-Oosten, Genève en Wenen gewoond.

Caroline geeft regelmatig lezingen over Europa. Ook in het buitenland dringt haar stem steeds meer door. Zo schrijft ze geregeld voor de gezaghebbende denktank Carnegie Europe en is ze lid van de European Council on Foreign Relations. Zij schreef vier boeken: ‘Het koffiehuis van Mohammed Skaik’ over de Gazastrook (1997); ‘De Europeanen’ over het leven in van Europeanen in Brussel (2007), ‘Zwitserlevens’(2015), over de clash tussen globalisering en democratie in een klein Zwitsers dorp, en “Het vervloekte paradijs” (2016), een bloemlezing uit haar columns.

Tijdens haar presentaties gaat Caroline – in het Nederlands of Engels - in op de politieke, economische en maatschappelijke ontwikkelingen in Europa, waarbij ze af en toe lijntjes trekt naar Nederland. Zo beschrijft zij hoe Brexit de politieke verhoudingen in Europa verandert en gaat zij in op de steeds geopolitieker wordende positie van de EU in de wereld. Ze laat zien hoe de handelsoorlog tussen de VS en China ook de betrekkingen tussen de EU en de VS aantast. Ook duidt zij de wrijving binnen de NAVO en andere multilaterale organisaties die er mede voor hebben gezorgd dat de EU decennialang kon floreren.

Caroline is een journalist die meer geboeid is door politieke, historische en sociologische onderstromen in Europa dan door het laatste hijgerige nieuws. Tegelijkertijd weet ze als een van de weinigen hoe de hazen in Brussel lopen. Haar bredere blik, haar belezenheid én haar bereidheid om net wat verder te kijken dan anderen maken haar artikelen en lezingen zo de moeite waard.

Ze is een spreker met daadkracht, inhoud en een aanstekelijk enthousiasme.

Thema's:

- Actualiteiten rond Nederland, Europa en Rusland

- De EU na Brexit

Talen:

Ook andere sprekers over:

Videos: