Spreker: Charles Groenhuijsen

Optimisten hebben de hele wereld

Charles Groenhuijsen
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Charles Groenhuijsen (1954) is journalist, schrijver, spreker en dagvoorzitter. In november 2019 publiceert hij zijn nieuwe boek onder de titel “Alles gaat voorbij, zelfs Donald Trump”. Groenhuijsen vindt het jammer dat als het om Amerika gaat Trump alle aandacht naar zich toe trekt. ”Achter al het lawaai van de president gaat een land schuilt dat snel progressiever wordt op het terrein van klimaat, homohuwelijk en ongelijkheid tussen rijk en arm. De meeste kiezers willen écht een socialer Amerika, een duurzamere economie en bijvoorbeeld meer acceptatie van homo’s. Ik vertel in mijn boek en lezingen graag over de gevolgen daarvan voor de verkiezingen van 2020. Het is spannend: Wordt Trump herkozen?”.

Eerder publiceerde Groenhuijsen de boeken “Oh, oh Amerika; het land dat Obama achterlaat” (2015) en Donald Trump; “Iedereen houdt van mij”. In 2017 publiceerde hij zijn boek “Optimisten hebben de hele wereld”, waarin hij aandacht vraagt voor alle dingen die goed gaan in de wereld.
In lezingen roept hij zijn toehoorders op te stoppen met somberen. Het is makkelijk cynisch te zijn over de toekomst maar de nuchtere feiten (over de economie, techniek, emancipatie, armoede, levensverwachting) spreken dat tegen. Veel mensen mijmeren over de Goeie Ouwe Tijd, maar die hebben we vooral te danken aan een slecht geheugen”, aldus Groenhuijsen.

Hij studeerde een aantal jaren geschiedenis (1973-1976) en begon zijn carrière bij De Volkskrant. Hij werkte bijna 25 jaar bij de NOS als presentator (NOVA) en correspondent (Washington). Hij schreef in totaal 10 boeken over Amerikaanse en Nederlandse politiek.
Groenhuijsen is een veel gevraagd spreker over politiek, economie, technologie en de culturele verschillen tussen de VS en Europa. Wat kunnen we van elkaar leren? Ook is hij vaak dagvoorzitter (in het Nederlands en Engels). Op verzoek combineert hij het dagvoorzitterschap met een lezing-op-maat.