Spreker: Coen van Kalken

E-health: Van nazorg naar voorzorg

Coen van Kalken
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Coenraad van Kalken (1961) is arts en kankeronderzoeker. Hij is de oprichter van het NIPED instituut en stond aan de wieg van de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC). De PGC is een persoonlijke E-Health gezondheidsaccount op internet ten behoeve van persoonlijke preventie die vanaf begin 2015 voor alle burgers in Nederland openstaat. De PGC wordt ondersteund door de Hart-, Nierstichting, het Diabetes-, Longfonds, de huis-en bedrijfsartsenorganisaties en GGD Nederland. De introductie van de PGC is het resultaat van vele jaren onderzoeks- en pionierswerk om het focus van de gezondheidszorg te laten verschuiven van nazorg naar voorzorg. Na zijn opleiding tot arts promoveerde hij in 1992 aan het VUmc in de groep van Prof. H.M. Pinedo op onderzoek naar chemotherapie resistentie. Na een aantal jaren in de kliniek werd hij in 1994 directeur van het NDDO instituut voor oncologisch geneesmiddelenonderzoek in Amsterdam, onderdeel van de European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC). Vanuit dit instituut richtte hij in 1999 zijn eerste bedrijf NDDO Oncology BV op, een CRO (contract research organization) gespecialiseerd in preklinisch & vroegklinisch onderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen. NDDO Oncology fuseerde in 2005 met INC Research in de VS, waarvoor hij tot 2009 in de Board of Directors zat, het jaar waarin het bedrijf werd verkocht aan een private equity partij. Hij investeerde een groot deel van de opbrengsten in het NIPED concept, vanuit de overtuiging dat de Westerse geneeskunde teveel wacht op klachten en daarmee in de praktijk achter de feiten aanloopt. Voor patiënt en maatschappij is dit onwenselijk.

De door NIPED ontwikkelde innovatieve preventieaanpak is gebaseerd op een centraal expertsysteem met daarin de meest actuele kennis over het voorkomen en tijdig ontdekken van veelvoorkomende ziekteprocessen zoals hartvaatziekten, diabetes, psychische aandoeningen en kanker. Het gevalideerde programma zet aan tot gezondere keuzes en verwijst deelnemers bij een gedefinieerd verhoogd risico naar de huis- of bedrijfsarts.

Van Kalken vertelt vanuit zijn scherpe visie op de gezondheidszorg over zijn ervaringen op het taaie pad naar een gezondere gezondheidszorg. Onderwerpen zoals e-health en veranderende zorg komen hierbij uitgebreid aan bod. Door zijn passie en enthousiasme voor de gezondheidszorg neemt hij zijn publiek op een boeiende wijze mee in deze ontwikkelingen.

Thema’s:

- E-health: Van nazorg naar voorzorg
- Ontwikkelingen in de gezondheidszorg

Ook andere sprekers over: