Spreker: Erik Scherder

Laat je hersens niet zitten

Erik Scherder
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn bevlogenheid en enthousiasme leverden hem al meerdere keren Onderwijsprijzen op, toegekend door zijn studenten. Zijn colleges worden wel omschreven als ‘colleges met een lach en een traan’. Inhoudelijk tot in de details voorbereid, met ruimte voor vragen én een ‘puntje van de stoel’ garantie.

Hij is bekend van de Universiteit van Nederland en van De Wereld Draait Door waar hij ook drie hoorcolleges voor DWDD University verzorgde over het brein.

Zijn onderzoek focust zich met name op de positieve effecten van beweging op het functioneren van ons brein. Zo houdt lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie. Dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Beweging baat het brein, en daarmee de gezondheid, van de wieg tot het graf. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico’s op het ontwikkelen van dementie.

Toch worden we wereldwijd steeds minder actief, steeds luier. In zijn boek ‘Laat je hersenen niet zitten’ doet Erik Scherder een bevlogen pleidooi om weer ‘gewoon’ te gaan bewegen, om een half uurtje per dag uit die luie stoel te komen. Het beoefenen van topsport is echt niet nodig.

In zijn presentatie zal Erik Scherder u meenemen in de wereld van het brein op zijn eigen originele en energieke manier. Hij zal u vertellen over de beloning die je krijgt als je beweegt, maar ook de nadelige gevolgen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid als je ervoor blijft weglopen. We wisten al dat overgewicht en obesitas tot de grootste bedreigingen van de gezondheid behoren vanwege de risico’s op hart- en vaatziekten, suikerziekte en hoge bloeddruk. Maar de invloed op de hersenen is minder bekend: als kinderen bewegen stimuleert dat de delen van de hersenen die zorgen voor een optimale verstandelijke ontwikkeling en die bij het ouder worden het eerst achteruitgaan. Erik Scherder zal u overtuigen dat met recht kan worden geconcludeerd: bewegen is niet alleen van belang voor de slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van het brein! In 2017 verscheen zijn boek "Singing in the brain" over de invloed van muziek op onze hersenen.

Thema:

- Laat je hersens niet zitten