Spreker: Geert van der Horst

Ondernemen voorbij de grenzen

Geert van der Horst
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Geert van der Horst is sinds 2012 Secretaris-Generaal van de Unico Banking Group in Brussel en daarmee vervult hij een toonaangevende rol in het Europese bankwezen, omdat de UBG de grootste bankengroep is in Europa. Daarvoor heeft hij een succesvolle bancaire carrière doorlopen van ruim 25 jaar bij de Rabobank. Hij begon als insolventie specialist en bedrijfsjurist bij Rabobank Nederland om vervolgens als eindverantwoordelijk directeur van meerdere coöperatieve banken in Nederland altijd sterk te sturen op evenwicht in commercie en risico waarbij betrokkenheid bij mens en maatschappij voorop bleef staan.

Als Executive Vice-President van de Rabobank Group aanvaardde hij in 2012 zijn internationale functie bij Unico Banking Group. Geert heeft een master in de rechten (Mr) en in Financial Economics (MFE) en is geregistreerd mediator, gespecialiseerd in zakelijke geschillen. In 2012 werd hij koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door de Nederlandse minister van Economische Zaken voor zijn jarenlange waardevolle bijdrage aan de samenleving in talrijke sociale en zakelijke netwerken op bestuurlijk en toezichthoudend niveau.

Unico Banking Group is een in Brussel gevestigde alliantie van coöperatieve banken uit acht verschillende landen. Samen vormen zij Europa ’s grootste bankenunie met ongeveer 25% marktaandeel, meer dan 125 miljoen klanten en een personeelsbestand van ruim 500.000 medewerkers.

Brussel ziet in haar plan 2014-2020 het MKB als de krachtbron van de Europese economie en heeft fondsen beschikbaar om het MKB te steunen. Namens de Unico Banking Group participeert hij in de ontwikkeling van plannen om de Brusselse financieringsmogelijkheden via banken door te sluizen naar het MKB.

In zijn presentatie gaat hij in op de kracht van de coöperatieve banken, de toekomst van Europa, de ontwikkeling van de Euro, de kansen in Europa voor MKB bedrijven. Zijn visie: “Iedere goede financieringsaanvraag wordt steeds beloond. Maar zowel de bank als de ondernemer moeten aan meer regels voldoen.” Coöperatieve banken betekenen veel voor de Europese MKB bedrijven en burgers. Ze trekken meer spaargeld aan en verstrekken meer leningen dan andere banken.” Zijn persoonlijke ervaring is dat lange termijn klanten relaties zijn gebaseerd op vertrouwen en het écht kennen van je klanten. De bijdrage van de Europese Unie om risico’s te delen is van onschatbare waarde. Mede ook voor het zakendoen over de grenzen. Met name familiebedrijven spelen een belangrijke rol in de internationale Europese expansie.

Het ambitieuze plan van de president van de Europese Commissie om Europa een investeringsimpuls te geven die kan leiden tot 300 miljard euro aan investeringen is  wat Europa nodig heeft. De Europese Investerings Bank gaat een belangrijke rol spelen in de realisering van deze plannen.

De UBG heeft het initiatief genomen om nauw samen te werken met de EIB teneinde het Europees bedrijfsleven weer nieuwe energie te geven. In welke richting gaan deze ontwikkelingen, wat merken MKB bedrijven en burgers hiervan? Op deze vragen zal Geert van der Horst antwoord geven.

Als bankier wil hij naast de ondernemer gaan staan. Hij citeert daarbij Albert Camus: “Don’t walk behind me; I may not lead. Don’t walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.”