Spreker: Gerard Kemkers

Coachen: een eeuwigdurend leerproces

Gerard Kemkers
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Gerard Kemkers was eind jaren ’80 een topschaatser. Op de Olympische Winterspelen in Calgary (1988) veroverde Kemkers op de vijf kilometer brons.
Na het beëindigen van zijn schaatscarrière werd Kemkers trainer van de kernploeg. In 2002 volgde een nieuwe uitdaging toen hij werd aangesteld coach de nieuwe TVM-schaatsploeg. Hij boekte grote successen met onder andere Carl Verheijen en Jochem Uytdehaage. Vanaf het seizoen 2005-2006 had Kemkers ook jongere generatie talenten in zijn team: zowel Sven Kramer en Ireen Wüst. In 2006 werd Kemkers tijdens het NOC*NSF Sportgala verkozen tot Coach van het Jaar (Nederland).

Het jaar 2007 begon voor Kemkers eveneens uitstekend: Sven Kramer werd Europees en wereldkampioen, Ireen Wüst haalde zilver op de Europese kampioenschappen en werd eveneens wereldkampioen. In 2008 werden zijn pupillen Kramer en Wüst Europees Kampioen Allround. De successen gingen verder in 2010 tijdens de Olympische Winterspelen waar Kemkers met Kramer kampioen op de 5.000 meter werd en met Wüst kampioen op de 1.500 meter.

Na de Olympische Winterspelen in 2014 werd Kemkers voor zijn prestaties als coach benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Toen in datzelfde jaar de TVM-schaatsploeg ophield te bestaan, stopte Kemkers als schaatscoach. Hij ging vervolgens tot medio 2018 aan de slag als Performance Manager bij het Topsportzorgcentrum bij FC Groningen. Het is een professioneel opleidingstraject voor voetbaltalenten uit heel Nederland. Augustus 2018 begon hij met TalentNed, een platform voor talentontwikkeling waar onder meer de schaatsploeg van Ireen Wüst onder valt.

In zijn presentatie schetst hij een boeiend beeld hoe je vanuit een topsportklimaat tot topprestaties kunt komen. Hij gaat onder meer in op talentontwikkeling, een gezonde levensstijl, omgaan met tegenslagende kracht van een team, mentale- en fysieke conditie en lifestyle.

Thema:

- Coachen: een eeuwigdurend leerproces