Jaap Peters

Terug naar de menselijke maat, voorbij de Intensieve Menshouderij

Jaap Peters als spreker boeken.

Jaap Peters is organisatiekundige en studeerde Bedrijfskunde (drs.) in Delft aan de Interuniversitaire Interfaculteit Bedrijfskunde (IIB). Hij is medeoprichter van ‘DeLimes | Nieuw Organiseren’ dat is gevestigd in Zwammerdam. Hij heeft de bijnaam gekregen ‘de Organisatieactivist’. In 2016 nam hij bijvoorbeeld het initiatief tot de doorstart van het failliete TSN Thuiszorg bv in wat is gaan heten Stichting Familiehulp (2.300 medewerkers). Als het moet, kan er heel veel.

Wie is Jaap Peters?

Inmiddels schreef hij 14 boeken (inclusief drie herziene versies) waarvan de Intensieve Menshouderij (25.000 exemplaren verkocht) voor u wellicht de bekendste is. Maar van de zogenaamde Rijnland-trilogie samen met Mathieu Weggeman geschreven werden er 60.000 stuks verkocht. Zijn laatste boek heet ‘Rijnlands Organiseren’ (2021). Een boek wat tevens is bedoeld voor het HBO-Bedrijfskunde en geldt daar als ‘organisatiekunde nieuwe stijl’. Alles is immers gekanteld.

Inmiddels (februari 2021) hebben de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland aangeven dat Het Rijnland Model 2.0 de koers aangeeft op weg naar 2030. Jaap heeft zich uiteraard verdiept in de geschiedenis van het Rijnlands gedachtegoed en kan daar boeiend over vertellen vanuit de alles bepalende hamvraag: zijn de mensen er voor de economie of is de economie er voor de mensen?

Alhoewel zijn artikelen over de Intensieve Menshouderij en het boek al geschreven werden aan het begin van deze eeuw, werden we in 2020 en 2021 verrast door meerdere Hoorcommissies die constateerden dat onze zogenaamde Uitvoeringsorganisaties er nog weinig van opgestoken hebben en de menselijke maat dagelijks tarten (denk aan Toeslagen of de Groningers). De zogenaamde McKinsey-methode (1922) is ingevreten in onze hele manier van denken en doen. Daar moeten we echt vanaf, … aldus Jaap. De Hbo-scholen lijken er gevoelig voor en omarmen het Rijnlands organiseren gretig als de nieuwe bedrijfskunde: de organisatie is het gereedschap van de mensen. De mensen zijn niet het gereedschap van de organisatie.

Klinkt heftig, maar Jaap weet zijn zorg over het wel en wee van mens en dier op humoristische wijze over te brengen. Bij welke reorganisatie werk jij? Daardoor is het aanstekelijk en overtuigend. Hij is medeoprichter van het kwartaalmagazine Slow Management, schreef tal van publicaties en is mederedacteur van Managementsite.nl. En … hij is voorzitter van Voetbalvereniging Zwammerdam (tik in op Google: Jaap Peters en Zwangerdam).

Thema’s:

- Terug naar de menselijke maat
- Rijnlands organiseren (organisatiekunde nieuwe stijl)
- Intensieve menshouderij en daar voorbij
- Strategie uit Chaos (de implicaties van de Chaos & Complexiteitstheorie voor organiseren, voorbij de Planning & Control-cyclus en het McKinsey-denken).

Video met Jaap Peters

Spraakmakende unieke creaties

Zoek jij een uniek en spraakmakend sprekers concept voor jouw evenement?
Laat je inspireren!  Unieke creaties voor event sprekers.

Jouw maatwerk Event?

Wij adviseren graag!

Bel Ons: +31 162 455 610
Onze UNIEKE CREATIES zijn te boeken met diverse sprekers en moderators. 

Neem contact op voor DESKUNDIG ADVIES. Zo kunnen wij samen jouw event OP MAAT samenstellen. 

Geheel naar de UNIEKE WENSEN voor jouw organisatie!
Vrijblijvend advies
Correspondentieadres:
Tijmhof 25
4907 BC Oosterhout NB
T +31 162 455 610
E info@teeuwengroep.nl
Meld je aan voor de nieuwsbrief
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram