Spreker: Jacques Brinkman

Winnaarsmentaliteit: iedereen kan het leren

Jacques Brinkman
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Jacques Brinkman vertaalde de lessen uit zijn topsportcarrière in combinatie met zijn ervaringen als zelfstandig ondernemer in de Topsport APK. Tien topsportprincipes zijn de basis voor excelleren in topsport, bedrijfsleven, onderwijs, zorg en overheid. Jacques Brinkman licht toe. Mijn tien principes samen bepalen het DNA Winnaarsmentaliteit. Winnende teams scoren op alle onderdelen minimaal een acht of hoger. Jacques Brinkman heeft een model ontwikkeld dat in staat is om het DNA Winnaarsmentaliteit te meten, monitoren, evalueren en op termijn te benchmarken. Daarnaast heeft hij op basis van de Topsport APK trainingsprogramma’s ontwikkeld.

Op nummer 1 staat plezier, passie. Wie kent niet het filmpje waarin voormalig CEO Microsoft Steve Ballmer tijdens de aandeelhoudersvergadering als een ‘gek’ op het podium heen en weer springt en volkomen buiten adem de legendarische woorden spreekt: ‘I love this company’ (https;//www.youtube.com/watch?v=wvsboPUjrGc).

Het tweede topsport principe is fysiek en mentaal fit. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat fitheid zorgt voor betere beslissingen in bestuurskamers. Kijk je naar CEO’s van grote multinationals dan zie je vooral veel vlieguren, jetlags en onregelmatige werktijden. Daarnaast is gezonde voeding een uitdaging met de vele lunches en diners.

Zonder doel is het moeilijk scoren. Het derde principe is in de topsport onomstreden: winnen. Een helder doel maakt het voor iedereen duidelijk waar naar toe te werken. De stip aan de horizon geeft bedrijven een richting, gezamenlijke verantwoordelijkheid en een afrekenmoment. Belangrijk is om de reis naar het uiteindelijke doel goed in te vullen en tussentijdse succesjes te vieren. Kortom een helder doel gaat heel goed samen met plezier!

Topsport begint in de wieg. Vanaf jonge leeftijd ben je bezig om elke dag beter te worden. En dat proces houdt nooit op. Kijk naar Arjen Robben, die op oudere leeftijd veel meer is gaan scoren. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Aan de top komen, is makkelijker dan er blijven. In het bedrijfsleven ligt de concurrentie op de loer. Stilstand is achteruitgang. Kijk naar de ontwikkeling van webwinkels die de traditionele winkels wegvagen. Een lerende omgeving zorgt voor inspiratie en scherpte.

Succesvolle topsporters en ondernemers zijn tot het uiterste gedreven en gaan voor het beste resultaat. Grenzen worden verlegd, winstcijfers verhoogd, overnames gedaan en ‘fair-play’ komt soms in het geding (private-equity). Duidelijke spelregels zijn daarbij cruciaal.

Presteren doe je niet alleen. De omgeving is daarbij van onschatbare waarde. Het gaat om inspireren, confronteren, complimenteren en provoceren. Elk van deze vier communicatietechnieken toepassen op het juiste moment. Dat is de uitdaging van iedere leidinggevende. Omgeving in dienst van talent is ook het geven van eigen verantwoordelijkheid en het accepteren van fouten.

Zonder ambitie kom je nooit aan de top. Talent is slechts beginnersgeluk. Het gaat om karakter. Hoe harder je werkt, hoe beter de resultaten. Winnaars wachten niet op kansen, zij pakken deze.

Wie heeft er de afgelopen jaren nu niet mee te maken gehad? De economische crisis. Omgaan met tegenslag is een vak apart. Wendbaarheid is de uitdaging. Nelson Mandela zei het ooit treffend: de grootste roem in het leven ligt niet in nooit vallen, maar telkens weer opstaan.

Zwijgen is zilver, spreken is goud. Winnende teams hebben onderling vertrouwen, een sterke betrokkenheid, durven feedback te geven en zijn gericht op resultaat. Om dat te bereiken is alles bespreekbaar. Spreek uit, spreek af, spreek aan.

Tenslotte: excuses tellen niet. Door de hele organisatie heen. Focus op dat ene doel.

Wie wil zich nu geen winnaar voelen? Olympisch goud, een duurzaam winstgevend bedrijf, veel geld verdienen. Elk verhaal heeft zijn eigen helden, maar eigenlijk maken alle helden min of meer dezelfde cyclus door.

Jacques Brinkman was recordinternational en veroverde twee keer olympisch goud. Tegenwoordig is hij columnist en geeft hij trainingen en is hij de trotse eigenaar van bierbrouwerij De Uddelaer (www.uddelaer.nl).

Thema’s:

- Het DNA van de winnaar
- Revalideren is topsport
- Leren van successen en diepe dalen
- Een reis door de rijke historie van de Olympische Spelen
- Sportquiz: Een reis door de rijke Nederlandse sporthistorie