Spreker: Jan Kees de Jager

De actuele economische, financiële en politieke wereld

Jan Kees de Jager
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Jan Kees de Jager werd op 10 februari 1969 geboren in het Zeeuwsche Kapelle. Na zijn middelbare school voltooide hij succesvol de studie bedrijfskunde aan de Universiteit Nyenrode. Om vervolgens Cum Laude af te studeren in de Economie (naast de studie bedrijfseconomie studeerde hij ook sociologische economie) en Nederlands recht in Rotterdam. Naast zijn studies richtte hij met een studievriend het internetbedrijf ISM eCompany op. Voor zijn bijdrage aan het succes van dit bedrijf en zijn inspanningen in het Innovatieplatform en diverse ICT en innovatiegerichte nevenactiviteiten ontving hij de ICT Personality 2006 Award van brancheorganisatie ICT~Office.

Na zijn werkzaamheden bij het Innovatieplatform werd hij door Minister-President Jan Peter Balkenende gevraagd als Staatssecretaris van Financiën in het kabinet Balkenende IV. In zijn belastingplannen richtte hij zich op het stimuleren van ondernemerschap, vereenvoudigen van belastingen en vergroenen van het fiscale stelsel. Na het aftreden van Wouter Bos werd hij in februari 2010 Minister van Financiën. Om aansluitend in het kabinet Rutte I terug te keren in deze functie. Met de eurocrisis en lastige economische omstandigheden stond hij midden in de storm. Nadat het kabinet Rutte bij de onderhandelingen over de begroting voor 2013 was gevallen, nam De Jager het initiatief om een noodbegroting op te stellen, in overleg met een aantal Tweede Kamerfracties. Dit mondde uit in het zogeheten Lenteakkoord, waarin een groot aantal bezuinigingen werden afgesproken om te voldoen aan de zogenoemde 3%norm van de Europese Unie. Bij zijn afscheid in november 2012 was hij verreweg de populairste minister.

Voormalig minister De Jager wil na zes jaar bewindspersoon te zijn geweest in crisistijd even de tijd nemen voor een volgende carriërestap. In de tussentijd is hij als zelfstandig ondernemer actief met interim opdrachten en is hij een veelgevraagd spreker.

Vanaf 1 november 2014 is Jan Kees de Jager de nieuwe financieel topman van KPN. “Een sterke leider”, zo zegt president-commissaris Jos Streppel. De ervaring als crisismanager zal goed van pas komen in de belangrijke keuzes waar het bedrijf de komende jaren voor staat.

In zijn presentatie gaat hij in op zijn ervaringen als ondernemer, staatssecretaris, minister en het belang van de Europese samenwerking; hoe bedrijven middels innovatieplatforms en science parken hun krachten kunnen bundelen en sterker worden. Hij schetst een optimistisch beeld hoe trends een positieve bijdrage gaan leveren aan onze toekomstige wereld. Hij onderscheidt de volgende megatrends: digitalisering met Big Data, demografische veranderingen, veranderingen wereldmachten, clean techniek zoals nanotechnologie en groene energie en tenslotte een nieuwe meer stabiele financiële orde.