Spreker: Jan Mans

Leiderschap in goede en slechte tijden

Jan Mans
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Jan Mans is lid van de PvdA. Hij studeerde sociologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1982 werd hij benoemd tot burgemeester van Meerssen. Zes jaar later werd hij burgemeester in Kerkrade. Hij was van 1994 tot 2005 burgemeester van Enschede. Daar werd hij op 13 mei 2000 geconfronteerd met de vuurwerkramp: de ontploffing van het bedrijf S.E. Fireworks, waardoor twintig mensen overleden en honderden hun huis kwijt raakten. Jan Mans maakte in de dagen na de ramp een krachtdadige indruk, maar later werd hem verweten de onwettige toestand rond het vuurwerkbedrijf ten onrechte te hebben gedoogd.

In mei 2005 nam hij afscheid van Enschede, maar werd gevraagd het interim-burgemeesterschap van Venlo op zich te nemen. In oktober 2005 schoof hij door naar Zaanstad, als tijdelijk burgemeester en in 2010 was hij tijdelijk burgemeester van Maastricht. Na de ramp bij Chemie Pack werd hij waarnemend burgemeester in Moerdijk. April 2013 begon hij als crisismanager in de Gemeente Meerssen. Mans is een uitmuntende crisismanager. Hij is amicaal, bourgondiër, stelt prijs op goede relaties, maar is hard op de inhoud. Vergaderingen duren kort bij Mans, hij vraagt naar oplossingen en niet naar lange achtergrondverhalen.

Door een verstikkende bureaucratie is het vertrouwen in de overheid bij veel burgers en ondernemers verdwenen. Hoe is deze bureaucratie ontstaan? Hoe doorbreken we de grootschaligheid die mensen tot nummers maken? Hoe kun je als leidinggevende en ondernemer sturing blijven geven aan steeds complexere grotere organisaties? Hoe leer je te vertrouwen op je intuïtie en durf je mensen los te laten waardoor ze kunnen groeien in hun rol? Hoe communiceer je in tijden van crisis en hoe zorg je ervoor dat je toch rustig slaapt? Hoe kunnen burgers en ondernemers hun krachten bundelen om te komen tot een sterke regio?

Thema’s:       

- Leiderschap in goede en slechte tijden
- Leidinggeven aan veranderingen
- Regionale samenwerking: voetangels en klemmen
- Hoe communiceer je goede en slechte boodschappen
- De kracht van authentiek leiderschap
- Hoe leer je vertrouwen op je intuïtie?