Jan Wouters

Trendcatching. Meer dan futurologie. Zij die kennis hebben voorspellen niet. Zij die voorspellen hebben geen kennis

Jan Wouters als spreker boeken.

Zij die kennis hebben voorspellen niet. Zij die voorspellen, hebben geen kennis zei de Chinese wijsgeer Lao-Tse 2700 jaar geleden al. Met een mix van kennis van historische voorspellingenen het ontdekken van diverse manieren van foutdenken is er toch wel wat zinnigs te zeggen over hoe de toekomst eruit zal zien. Voeg daarbij een praktische filosofische benadering van maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen en de prognoses worden een stuk sterker.

Wie is Jan Wouters?

Ir. drs. Jan Wouters gaat met deze methode veel verder dan wat de vakgebieden trendwatching en futurologie behelzen. Hij noemt het vastpakken van trends, deze kneden en binnenste buiten keren trendcatching. Om de zaak in perspectief te plaatsen gebruikt Jan de geschiedenis van technologie en innovatie op ludieke wijze. Jan zijn vakgebied is de afgelopen tien jaar een mix van historie en toekomst van de mobiliteit en technologie geweest. Dat ging van de plug-in hybride truck uit 1899 naar de zelfrijdende Mercedes uit 1995. Van de connected car en de geautomatiseerde auto naar de zelflopende voetganger. Van de concurrentie tussen batterijen en waterstof naar shared mobility en de toekomst van stadslogistiek en milieuproblematiek. In 2013 schreef Jan een boek over de historie van de elektrische auto met de centrale vraag; is het marktaandeel van de elektrische auto van 1914 in 2020 haalbaar?

Met een saus gevuld met het grote aantal aan de mobiliteit aanverwante technologieën, kan de reis naar de technologie van de toekomst beginnen. Eén van de meest vooruitstrevende techbedrijven, Tesla wordt extra voor het voetlicht gebracht. Het adagium If you can’t beat them, join them is voorbij. If you can’t beat them, do the opposite is dé manier om succesvol te zijn. Tesla heeft talloze veelal disruptieve vernieuwingen voor het voetlicht gebracht. Praktisch zeer bruikbaar voor iedere onderneming die verder wil dan alleen omdenken. Wijlen Ischa Meijer zei ooit; veel mensen denken dat ze denken, maar dat denken ze maar. Verder is het van belang te beseffen dat de toekomst ons niet overkomt, maar dat we deze zelf maken. Daarbij zijn problemen pas problemen indien die problemen als problemen worden ervaren!

De voorstellingen van Jan zijn cabaretesk van aard, want humor kruist gebaande paden en dat leidt tot nieuwe inzichten. Naar believen komen aan bod; big data, Internet of Things, 5G en 6G, 4D printing en kunstmatige intelligentie, quantum computing, kernfusie, data science, superintelligentie, de hyperloop en nog veel meer zeer interessante technologieën. Hier en daar worden wat filterbubbels gekoppeld aan confirmation bias, tunnelvisies, ‘het leven in het moment zienswijzen’ en de ‘voorspellingsformule van Wouters’ op de technologieën losgelaten. Het zo onstane ‘Tech Cabaret’ wordt geserveerd in een cocktail van wetenschap, humor, inspiratie, verrassing en interactie en is uniek in haar soort. Als toetje is deze voorstelling af te ronden met een hilarische quiz. Verrassing alom en nieuwe inzichten gegarandeerd!

Jan is ook een uitstekende dagvoorzitter.

Thema’s:

- Mobiliteit 2030
- Tesla business case
- Trendcatching en voorspellingen
- Combipakket Future Tech
- Tech cabaret

Video met Jan Wouters

Spraakmakende unieke creaties

Zoek jij een uniek en spraakmakend sprekers concept voor jouw evenement?
Laat je inspireren!  Unieke creaties voor event sprekers.

Jouw maatwerk Event?

Wij adviseren graag!

Bel Ons: +31 162 455 610
Onze UNIEKE CREATIES zijn te boeken met diverse sprekers en moderators. 

Neem contact op voor DESKUNDIG ADVIES. Zo kunnen wij samen jouw event OP MAAT samenstellen. 

Geheel naar de UNIEKE WENSEN voor jouw organisatie!
Vrijblijvend advies
Correspondentieadres:
Tijmhof 25
4907 BC Oosterhout NB
T +31 162 455 610
E info@teeuwengroep.nl
Meld je aan voor de nieuwsbrief
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram