José Roeken

Het leven en de lessen van Jane Austen

José Roeken als spreker boeken.

Te boeken als

Wie is José Roeken?

It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife.
Uit Pride and Prejudice (1813) van Jane Austen (1775-1817)

José Roeken heeft al jarenlang een fascinatie voor het leven en werk van de Engelse schrijfster Jane Austen. Na het volgen van cursussen over deze beroemde schrijfster besloot zij haar kennis en passie te delen met anderen. Zij volgde trainingen over Austen aan het King’s College in Londen, Christchurch college in Oxford, Denman college en de universiteit van Southampton. In Nederland volgde zij colleges bij de VU, UU en de Vrije Academie in Den Haag.

Sindsdien geeft zij lezingen, presentaties en cursussen over ‘all things Austen’ waarbij zij fragmenten van tv- en filmbewerkingen laat zien die over Jane Austen en van haar romans zijn gemaakt. Zij maakte vele reizen langs locaties in Engeland die affiniteit hebben met Jane Austen. Zo bezocht zij o.a. Steventon waar zij geboren werd, Bath, Southampton en Chawton waar zij woonde, Lyme Regis waar zij vakantie vierde en Winchester Cathedral waar zij is begraven. José gaat ook mee als gastspreker op Jane Austen reizen.

José Roeken neemt belangstellenden tijdens haar presentaties mee in Austens leven aan de hand van brieven die zij schreef aan haar zus Cassandra. Hierin komen o.a. de positie van de vrouw en de verschillen in rangen en standen, waarden en normen aan het eind van de 18e eeuw aan de orde. De literaire betekenis van de zes romans legt zij uit aan de hand van film- en tv bewerkingen. Hierbij worden prachtige beelden vertoond van Engelse landhuizen, kostuums en de grote bals die in de Regency periode werden gehouden.

Daarnaast verzorgt zij presentaties met de titel ‘Public Relations volgens Jane Austen’ waarin zij Austen schetst als dé uitvinder van de Public Relations omdat zij als eerste auteur het sociaal realisme in haar romans gebruikte. Niet alleen uit de (PR)namen van haar boeken blijkt dat al: Sense and Sensibility, Pride and Prejudice en Persuasion. Haar romans staan bol van haar uitzonderlijke kijk op het dagelijkse leven met alle verschillende sociale publieksgroepen. Haar satirische karakterbeschrijvingen en messcherpe analyse van menselijke tekortkomingen zijn nog steeds van toepassing in onze tijd. Het huwelijk was in de tijd van Jane Austen een business deal waarvoor vooral vrouwen zich moesten bedienen van een goede PR. Voor rijke landeigenaren zoals Mr. Darcy, de hoofdpersoon uit Pride and Prejudice, was het van groot belang een goede relatie met zijn pachters te onderhouden. Anders kon hij zijn estate niet behouden voor de erfgenamen. 

Graag deelt José Roeken haar passie en fascinatie voor Jane Austen en het Public Relations vak met u!

Thema's:

- Het leven en de lessen van Jane Austen.
- Public Relations volgens Jane Austen.

Spraakmakende unieke creaties

Zoek jij een uniek en spraakmakend sprekers concept voor jouw evenement?
Laat je inspireren!  Unieke creaties voor event sprekers.

Jouw maatwerk Event?

Wij adviseren graag!

Bel Ons: +31 162 455 610
Onze UNIEKE CREATIES zijn te boeken met diverse sprekers en moderators. 

Neem contact op voor DESKUNDIG ADVIES. Zo kunnen wij samen jouw event OP MAAT samenstellen. 

Geheel naar de UNIEKE WENSEN voor jouw organisatie!
Vrijblijvend advies
Correspondentieadres:
Tijmhof 25
4907 BC Oosterhout NB
T +31 162 455 610
E info@teeuwengroep.nl
Meld je aan voor de nieuwsbrief
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram