Spreker: Kris Verburgh

Kris Verburgh
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Kris Verburgh is arts, onderzoeker en auteur van bestseller De Voedselzandloper en Veroudering vertragen. Zijn interesses zijn gezondheid, langer leven en nieuwe ontwikkelingen in de geneeskunde en biotechnologie. Hij bestudeert hoe nieuwe (bio)technologische ontwikkelingen de geneeskunde, gezondheidszorg en onze levensduur zullen beïnvloeden. Hij volgt nieuwe trends, paradigmaverschuivingen en de impact van de vierde industriële revolutie op onze lichamen, hersenen en gezondheid.

Als onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt hij het verouderingsproces en hoe deze inzichten gebruikt kunnen worden om langer te leven, langer gezond te blijven en het risico te verminderen op verouderingsziektes zoals hartziekten, dementia en vele andere ziekten. Hij creëerde ook een nieuw vakgebied, nutrigerontologie, dat de rol van voeding in veroudering bestudeert.

Verburgh schreef zijn eerste wetenschapsboek toen hij 16 jaar oud was, over het universum en het ontstaan van het leven. Op de leeftijd van 25 jaar was hij auteur van drie boeken. Hij heeft lezingen gegeven voor het Europees Parlement, Google, Singularity University, academische instituten in binnen- en buitenland, organisaties, internationale bedrijven en verenigingen zoals Rotary en Mensa. Hij is onderzoeker aan het Centrum Leo Apostel voor Interdisciplinaire Studies (CLEA) en is lid van de Evolution, Complexity and Cognition Group aan de Vrije Universiteit Brussel.

Voeding en veroudering
Waardoor verouderen we? Welke voeding speelt een rol in verouderingsziektes, zoals hart- en vaatziektes, diabetes of dementie? Tijdens deze presentatie wordt het hoe en waarom van het verouderingsproces besproken, evenals het belang van voeding in het kader van preventieve geneeskunde.

Over onze hersenen
Van welke stof zijn herinneringen gemaakt? Waarom dromen mensen? Wat is de werkelijkheid? Hoe werken zenuwcellen? Na bijna veertien miljard jaar kosmische en biologische evolutie loopt elk van ons rond met de meest complexe structuur in het universum die we kennen: een stel menselijke hersenen. We maken kennis met de organisatie en werking van het brein en we proberen de verbanden te zien tussen onze stoffelijke hersenen en de onstoffelijke herinneringen, dromen en gevoelens die ze voortbrengen. Tevens bekijken we hoe we onze hersenen zo lang mogelijk gezond kunnen houden.

Artificiële intelligentie
Wat is intelligentie? En creativiteit? Zullen computers ooit creatief zijn? In deze lezing wordt de toekomst van de artificiële intelligentie (AI) besproken, en op welke manieren menselijke hersenen en computers van elkaar verschillen.

Religie in het brein
Waarom zijn mensen gelovig? En bestaan meer dan 4200 religies en de overgrote wereldbevolking is gelovig. Deze lezing gaat over religie en het brein, over bijna-dood-ervaringen, buiten-lichaamstredingen, meditatie, spirituele visioenen en hoe ‘spirituele hersengebieden’ via evolutie ontstonden en door cultuur verder verfijnd werden om te komen tot kathedralen, offers en misvieringen.

Van oerknal tot zelfbewustzijn
Ons drukke dagelijkse leven belet ons vaak om stil te staan bij het grote overzicht: onze plaats in het universum. Hoe zijn we hier gekomen? Wat brengt de (uiterst verre) toekomst? Hoe zorgde de oerknal ervoor dat er na 13,7 miljard jaar wezens met een zelfbewustzijn rondlopen, ergens op ee piepklein rotsblokje in een schier oneindig groot heelal?

Ook andere sprekers over: