Spreker: Maria Genova

Cybercrime: ‘Komt een vrouw bij de h@cker’

Maria Genova
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Schrijfster en onderzoeksjournalist Maria Genova is één van de meest gevraagde sprekers op het gebied van privacy, identiteitsfraude en informatiebeveiliging. Maria kwam op 19-jarige leeftijd van Bulgarije naar Nederland en studeerde ze journalistiek aan de Academie voor Journalistiek te Tilburg. Vanaf dan is haar CV uitdagend te noemen en schreef ze onder andere diverse taboedoorbrekende boeken, waaronder:

- ‘Man is stoer, vrouw is hoer’ een boek over de vrouwenhandel in Nederland.
- ‘Het Duivelskind’ de waarheid over kindermishandeling en falende jeugdzorg. De 13e druk van dit boek is nu in de verkoop.
- ‘Sexy Selfies’ over cyberpesten, sexting en de donkere kant van social media.
- ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ over hoe gemakkelijk we omgaan met onze privacy en belangrijke gegevens en daardoor steeds vaker slachtoffer worden van cybercrime. De 14e druk van dit boek is nu in de verkoop.

Haar toegankelijke lezingen vol voorbeelden uit de praktijk zijn een eyeopener voor grote groepen mensen. Als digibeet kwam Maria in de wereld van de hackers terecht en ontdekte wat de meeste mensen en bedrijven allemaal verkeerd doen. Haar openhartige boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’ werd een hit in het bedrijfsleven.

Maria: “Iedereen werkt tegenwoordig met computers, maar de meeste medewerkers kennen de digitale gevaren totaal niet. Mijn voordeel is dat ik geen ICT-er ben, waardoor ik alles op een heldere manier kan vertellen, zonder in vaktermen te vallen”.

Wat zijn zoal de zaken die aan bod komen tijdens een interactieve presentatie van Maria?

Ze laat zien hoe simpel de computernetwerken van veel bedrijven via de eigen medewerkers te hacken zijn en hoe de hackers de gevonden informatie misbruiken. Ze laat ook zien hoe groot de gevolgen van identiteitsfraude zijn als klantgegevens gestolen worden. Maria geeft de deelnemers veel tips om hun digitale veiligheid te vergroten. Hoe onthoud je bijvoorbeeld tientallen wachtwoorden en is Wifi eigenlijk wel veilig? Mogen bedrijven je paspoort of bedrijven kopiëren en wat is de beste manier om je computer en je mobiel te beveiligen tegen hackers? Hoe onderscheid je een echte factuur van een nepfactuur en hoe weet je of een e-mail bijlage veilig is?

Maria laat zien hoe weinig moeite het kost om een computer te hacken en een identiteit te stelen. Daarnaast laat ze zien hoe de medewerkers fraudeurs en hackers in de kaart spelen, meestal uit onwetendheid.