Spreker: Mark Eyskens

De toekomst na Corona

Mark Eyskens
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Mark Eyskens is minister van staat en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Leuven. Van 1976 tot 1992 was hij lid van 13 opeenvolgende regeringen, onder meer als eerste minister, minister van Buitenlandse Zaken, Financiën, Economische zaken en Ontwikkelingssamenwerking, lid van de Belgische federale Kamer, van de Raad van Europa. Hij schreef meer dan duizend artikelen en 58 boeken. In 2000 ontving hij de prestigieuze Benelux-Europa prijs, vanwege zijn verdiensten op het terrein van wetenschap, cultuur en humaniteit. Mark Eyskens ontmoette en ontmoet vele groten der aarde zoals: Kissinger, Reagan, Gorbatsjov, Mitterand, Kohl, Poetin, Nixon, Bill Clinton, Rice Mandela en Kofi Annan. Hij is ook lid van de Koninklijke academie voor wetenschappen en kunsten en voorzitter van talrijke culturele, wetenschappelijke en caritatieve stichtingen en denktanks.

In zijn presentatie schetst hij een fascinerend beeld over de ontwikkeling van de technologie en trekt hij de lijnen vanuit de historie door naar een fenomenale toekomst.

Hij gaat onder meer in op de doorbraken in de geneeskunde ten gevolge van genetische manipulatie. Wanneer wordt de eerste mens gekloond? De revolutie in de landbouw! “From a green revolution to a gene revolution”. Artificiële intelligentie, de waterstofcel-energie, sprekende vertalende en gedachten lezende computers, ruimte en Ocean exploitatie en vele andere duizelingwekkende ontwikkelingen. “De werkelijkheid overstijgt grandioos de fictie” zegt Mark Eyskens.
De maatschappelijke problemen van morgen zullen steeds meer overschaduwd worden door een ethische uitdaging en ook vraagstelling. Het komt er steeds meer op aan alle veranderingen die op ons afkomen om te zetten in echte menselijke vooruitgang.

Zijn in 2015 verschenen boek Veelal kreeg lovende reacties. Zo schreef Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad,: “Mark Eyskens wil dat zijn geloof in wetenschap en de technologie kan samengaan met de menselijke vooruitgang, die de liefde is in al haar vormen. Veelal is een briljant verwoord verlangen naar een betere, eeuwige wereld.”

Als spreker wordt hij gezien als een meesterverteller die behoort tot de beste sprekers in het Benelux-gebied. Op een meeslepende en humorvolle manier gaat hij in zijn presentaties in op de toekomstige ontwikkelingen in economie, politiek en maatschappij.

Thema’s:

- De toekomst na Corona
- Wat komt er op ons af? Een visionaire kijk op de toekomst
- Kunst-zinnig? Een verrassende kijk op kunst
- Europa: de mooiste uitdaging van de 21e eeuw
- Macht en gezag
- De val van succesvolle bedrijven