Spreker: Rini van Solingen

Agile: Werken als een dolfijn

Rini van Solingen
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Rini van Solingen (prof.dr.ir.) is spreker, auteur, hoogleraar en ondernemer. Zijn expertise is snelheid en wendbaarheid van mensen en organisaties. Rini is deeltijd hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft, en tevens CTO bij Prowareness.

Snelheid en wendbaarheid

De wereld verandert en versnelt. Dit vraagt van mensen en organisaties dat zij zich hierop aanpassen. Wendbaarheid is vooral cruciaal in situaties waar veel verandert en nog wordt ontdekt. Een plan maken heeft dan alleen beperkt zin. Het loopt namelijk toch altijd anders dan verwacht. Een helder doel is wél nodig, maar hoe je daar komt, dat mag grotendeels openstaan en gaandeweg ontdekt worden. En zelfs dit doel kun je regelmatig bijstellen. Want ook dat zou in een snel veranderende wereld wel eens kunnen bewegen.

De essentie van deze manier van werken én denken valt uit te leggen aan de hand van een duikboot en een dolfijn. Planmatig werken lijkt op een duikboot: de boot is onzichtbaar en duikt onder water. Een duikboot komt uiteindelijk na lange tijd boven water met het resultaat. Voor het eerst en meestal aan het einde, wanneer alle tijd en budget op is. Het alternatief is de dolfijn. Een dolfijn duikt ook onder water, maar komt snel weer boven. Dolfijnen hebben namelijk lucht nodig. Bij de dolfijnaanpak duik je ook onder water, maar kom je snel weer boven met resultaat. Dat resultaat is natuurlijk minder en kleiner dan je voor ogen hebt, maar het is wel iets wat je veel eerder al kunt toetsen. Toetsen of het werkt en toetsen of het inderdaad een deel van het doel realiseert. Zodoende krijg je feedback op wat zinvol is en wat niet. Met die kennis duikt de dolfijn weer onder water en komt even later opnieuw boven

De essentie van snel en wendbaar werken ligt in de acceptatie van het feit dat ver vooruit in de tijd nooit precies helder is wat je wanneer voor elkaar kunt krijgen. De realiteit is namelijk dat er zo veel verandert dat we eigenlijk geen afspraken ver vooruit kunnen maken. Een belangrijke persoonlijke drempel om tot agile werken te komen, is daarom dat je het idee durft los te laten dat een gedetailleerd plan noodzakelijk is om in complexe situaties succesvol te zijn. Werk experimenteel en stap voor stap. Leer erop te vertrouwen dat het zetten van de eerste stap belangrijker is, en dat je pas tijdens die eerste stap  zult ontdekken wat de beste volgende stap is. Werken als een dolfijn dus!

Titels van lezingen die Rini geeft rond snelheid en wendbaarheid van mensen en organisaties zijn:

• Waarom is snelheid en wendbaarheid tegenwoordig zo belangrijk?
• Hoe maak je een organisatie snel en wendbaar (of hoe maak je er juist een rommeltje van)?
• Leidinggeven aan zelforganisatie, samenwerking en zelfsturende teams.
• Hoe vergroot je je eigen persoonlijke wendbaarheid, snelheid en resultaatgerichtheid?
• Extreme versnelling in organisaties, hoe krijg je dat voor elkaar?