Robert van de Roer

Lessen en verhalen van het wereldtoneel

Robert van de Roer als spreker boeken.

‘World-watcher’ Robert van de Roer is een dynamische en humoristische spreker en dagvoorzitter – over internationale politiek en diplomatie, en over macht en strategie. Als diplomatiek expert is hij een veelgevraagd commentator voor tv en radio - van BBC tot NOS, van WNL tot ZDF - omdat hij complexe kwesties simpel en op lichte toon uitlegt. Als meertalig moderator treedt hij op een breed terrein op voor allerlei organisaties zoals de NAVO, de Europese Unie en de Atlantische Commissie.

Wie is Robert van de Roer?

Hij volgt de internationale politiek, de EU, NAVO en VN al decennia op de voet, voorheen als diplomatiek redacteur van NRC Handelsblad. In die rol interviewde hij ruim honderd wereldleiders en won hij twee persprijzen van de United Nations Correspondents Association in New York, onder andere de gouden medaille voor zijn interview met de Bosnië-gezant Yasushi Akashi.

Andere winnaars zijn CNN, BBC en ARD. Bij de uitreiking vergeleek CBS-tv-beroemdheid Mike Wallace hem met een mitrailleur-interviewer: ,,Dit is een journalist met grote moed. Hij vuurt vragen af als kogels.’’ Amerikaanse oud-ministers als Madeleine Albright en wijlen Richard Holbrooke noemden hem als interviewer ,,zeer taai’’. Ex-VN-chef Kofi Annan beschouwt zijn werk als ,,zeer dwingend’’.

Op NAVO-toppen was hij een decennium lang de vaste vragensteller, onder anderen aan George Robertson, Javier Solana, Sergei Lavrov, Colin Powell, Donald Rumsfeld en George W. Bush. Veel vragen en interviews zijn internationaal geciteerd.

Sinds 2011 is Robert van de Roer ook strategie- en communicatie-adviseur voor allerlei organisaties. Hij traint leiders in binnen- en buitenland en kent door zijn netwerk de keuken van de macht, zowel in de publieke als de private sector. Hij heeft in 2013 en 2014 korte films en video’s geproduceerd en geregisseerd voor de TU Delft en The Hague Institute for Global Justice, ‘reputational storytelling’ bedoeld voor internationale distributie.

Hij is gefascineerd door de menselijke maat bij leiderschap. Reputaties vormden al de rode draad in zijn 32-jarige journalistieke loopbaan, waarvan 26 jaar bij de NRC. Als onderzoeksjournalist bracht hij in 1982 de Slavenburg-affaire aan het licht, het grootste bankschandaal van Nederland. In 1989 leidde een van zijn artikelen tot het onmiddellijke aftreden van VVD-staatssecretaris Albert-Jan Evenhuis (Economische Zaken).

Als diplomatiek redacteur onthulde hij onder meer waarom Kofi Annan Ruud Lubbers koos als chef van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en hem later dwong tot aftreden. Hij onthulde ook hoe Jaap de Hoop Scheffer NAVO-secretaris-generaal werd.

Vanaf 2006 leidde hij de multimedialisering en de tv- en videoredactie van de NRC. Hij interviewde ruim 200 bekende Nederlanders en Vlamingen voor Who’s Next op RTL 7 en voor nrc.tv.

Hij heeft verscheidene boeken gepubliceerd: ‘Frontdiplomaten, confrontaties met internationale hoofdrolspelers’; ‘Voorheen Slavenburg’; en ‘De Verwoesting van Joegoslavië’.

Thema’s:

- Lessen van bescheiden wereldleiders voor nieuw leiderschap
- Lessen van bescheiden wereldleiders voor voetbalbazen

Spraakmakende unieke creaties

Zoek jij een uniek en spraakmakend sprekers concept voor jouw evenement?
Laat je inspireren!  Unieke creaties voor event sprekers.

Jouw maatwerk Event?

Wij adviseren graag!

Bel Ons: +31 162 455 610
Onze UNIEKE CREATIES zijn te boeken met diverse sprekers en moderators. 

Neem contact op voor DESKUNDIG ADVIES. Zo kunnen wij samen jouw event OP MAAT samenstellen. 

Geheel naar de UNIEKE WENSEN voor jouw organisatie!
Vrijblijvend advies
Correspondentieadres:
Tijmhof 25
4907 BC Oosterhout NB
T +31 162 455 610
E info@teeuwengroep.nl
Meld je aan voor de nieuwsbrief
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram