Spreker: Steven Pont

Psycholoog en ondernemer

Steven Pont
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Het grote ego van de Nederlander is wereldberoemd. We worden vaak nogal confronterend gevonden en sommige vinden ons zelfs een beetje bot! We zijn immers vaak overtuigd van ons gelijk en zijn meestal niet bang daar anderen vervolgens ook weer van te willen overtuigen.  Dat grote ego heeft zowel een positieve als een negatieve kant . Aan de ene kant maakt dat ons een volk van ondernemers en een volk van individualisten. Aan de andere kant maakt het Nederlanders soms wel wat moeilijk aan te sturen….

De vraag is natuurlijk allereerst waar dat ego van ons vandaan komt. Psycholoog Steven Pont maakt daarvoor in zijn levendige presentatie eerst een reisje dat (uiteraard) bij Freud begint, nog steeds de meest geciteerde gedragswetenschapper ter wereld, om te snappen wat een ego eigenlijk is en waarom het überhaupt bestaat.  Daarna bespreekt hij  hoe we in onze bedrijven en instellingen met die ego’s om kunnen gaan.

Steven Pont (1962) is ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut en mediator. Een ontwikkelingspsycholoog richt zich wat meer op het individu, een systeemtherapeut meer op de omgeving en mediators op de conflicten. In de tijd dat hij voor instellingen werkte, was hij  tien jaar lang leidinggevende en manager. Nu is hij columnist voor o.a. het Parool en het Humanistisch Verbond en schrijver van verschillende boeken over psychologische onderwerpen. In al zijn boeken probeert hij in begrijpelijke taal zijn lezers binnen te voeren in een bepaalde psychologische thematiek:

• Neuroten! Waarom je soms gek wordt van je collega’s (en zij van jou) handelt over de
soms onmogelijke omgang met de mensen op het werk,
• Alle liefde is economie behandelt de emotionele ruilhandel binnen alle menselijke
relaties, waaronder die op de werkvloer
• De do’s  en don’ts van de opvoeding gaat over de grote overeenkomsten tussen de
ouder en de manager,
• Goed Kwaad gaat over woedebeheersing,
• ‘Er zit systeem in…!’ behandelt de systeemtheorie en
• Wijze Woorden is een brievenboek waarin 23 Bekende Nederlanders en professionals
een brief aan hun eigen kind(eren) schrijven over wat volgens hen de essentie van het bestaan is.
• Sociaal vaardig over de 8 belangrijkste sociaal-emotionele vaardigheden voor de opvoeding van ouders voor hun kinderen.
• Zijn nieuwste boek Scheidzooi, over de ontwikkelingspsychologische gevolgen van een scheiding voor kinderen, is nog in de maak.

Verder treedt Steven Pont vaak op in de media. Zo was hij de vaste psycholoog van een groot aantal televisieprogramma’s waaronder Big Brother, Mannen van een Zekere Leeftijd (samen met o.a. Viggo Waas, Prem Radhakishun en Gijs Scholten van Asschat), Oppassen en Wegwezen, en NL Fit.

"Ik geef graag lezingen en trainingen; van pedagogiek op kinderdagverblijven tot aan communicatie- en managementtrainingen voor bedrijven". Een presentatie van Steven Pont wordt gekenmerkt door zijn grote betrokkenheid en enthousiasme en kennis van zaken. 

Thema's:

- Leiderschap
- Psychologie op de werkvloer
- Menselijke dynamiek in bedrijven
- Wat is een persoonlijkheid eigenlijk
- Neuroten! Waarom je soms gek wordt van je collega's
- Omgaan met egoá voor ondernemers
- Omgaan met ego's voor leidinggevenden
- Onderwijs in de 21e eeuw