Spreker: Susan Smit

Het leven van een bestsellerauteur

Susan Smit
Prijs indicatie: Op aanvraag
Vrijblijvende offerte

Susan Smit werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland. Ze ervoer hoe oppervlakkig en eenzaam de wereld van uiterlijkheden kan zijn, hetgeen haar behoefte aan inhoud voedde. Op haar zesentwintigste studeerde ze af in Culturele Studies, richting Publicistiek, aan de Universiteit van Amsterdam. Als journalist en columnist is zij werkzaam voor de Marie-Claire, Avant Garde, Top Santé, Happinez en vele andere tijdschriften. Daarnaast is ze ook een bekende tv-persoonlijkheid geworden.

In november 2003 verscheen haar boek Wijze vrouwen. Hierin beschrijft ze haar ontmoetingen met oudere vrouwen als koningin Noor van Jordanië, Isabel Allende en Irene van Lippe-Biesterfeld. In 2004 verscheen haar boek De stad en de sterren, waarin ze schrijft over haar voortdurende zoektocht naar een balans tussen spirituele diepgang en het jachtige moderne leven.

In september 2005 maakte ze haar romandebuut met Elena’s vlucht. Het is een historische roman over de onmogelijke liefde tussen een Roma-zigeunermeisje en een katholieke jongen in het onrustige Europa tussen de twee wereldoorlogen. In de media werd het boek omschreven als ‘kleurrijk en doorleefd’, ‘warmbloedig en mythisch, met genoeg inhoud en diepgang om te beklijven’. Arthur Japin noemde het ‘een pleidooi voor de liefde, vol menselijkheid en verrassende ideeën. Een roman waar ik van kan houden’.

Eind 2006 verscheen De zweefmolen, een boek dat voortvloeide uit een rubriek in het tijdschrijftHappinez waarin Susan therapieën onderging die ze met een knipoog beschreef. In De zweefmolen beschrijft ze haar avonturen en geeft ze tips om als consument in de alternatieve jungle het kaf van het koren te scheiden. Het Algemeen Dagblad noemde het een aanrader. 'Smit schrijft kritisch, mild-ironisch én ze belicht het onderwerp van alle kanten.' Margriet noemde het 'een hilarische, nuttige en zeer amusante bundel ervaringen'.
In 2007 stelde ze samen met Siska Mulder de verhalenbundel van de Writers on Heels De verleiding samen, waarvoor ze ook een kort verhaal schreef. Ze nam plaats in de jury van de Gouden Strop 2007, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, was panellid in het VARA discussieprogramma Wat nu?! en maakte een reis naar Costa Rica voor omroep LLink. Eind 2007 publiceerde ze haar tweede roman Wat er niet meer is waarover Jan Siebelink schreef: 'Smit is in staat met woorden de niet-zichtbare wereld te suggereren of zichtbaar te maken'.

Ze was gastpresentatrice van Goedemorgen Nederland en interviewde voor Ivo Niehe's De TV Show op reis Nobelprijswinnares Doris Lessing. In april 2008 verscheen haar autobiografische boekLetterhonger. Ze speelde zichzelf in een aflevering van Gooische vrouwen en was te gast bij Rik Felderhof in Tanzania voor de serie Schrijvers op de veranda. In december werd in de serie Literaire Juweeltjes haar verhaal 'Kijk naar mij' aangeboden bij boekhandel Bruna.

Eind april 2009 verscheen haar spirituele reisgids 100 spirituele plekken die je gezien moet hebben waarvoor ze bijzondere bedevaartsoorden en krachtplekken in de wereld bezocht. Ze ging op tournee met het literaire theatergezelschap Nightwriters, was te zien in het tv-programmaRanking the stars en interviewde schrijvers voor Ivo Niehe’s De TV Show. Voor de campagne ‘Because I’m a girl’ maakte ze een documentaire over uitgebuite meisjes in Bangladesh die door LLink werd uitgezonden.

In januari 2010 verscheen Vloed, een historische roman gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder Adriana van Konijnenburg. ‘Over de liefde is vaak geschreven, maar dit boeiende verhaal van Smit over hoop en wanhoop ontbrak nog’, schreef tijdschrift Elsevier.Vloed kreeg lovende kritieken en betekende haar doorbraak naar het grote lezerspubliek. In oktober van dat jaar verscheen Wijze mannen, het vervolg op Wijze vrouwen, waarvoor ze in dialoog ging met oa Deepak Chopra, Paulo Coelho en Eckhart Tolle.
Begin 2011 kreeg Susan met haar vriend, ontwerper Peter Veldhoven, dochter Linde. In de zwangerschapsliteratuur die ze las, miste ze de mystieke kant en ze besloot zelf een boek te schrijven over haar ervaringen en inzichten: Zwanger met lichaam en ziel. Spiritualiteit rondom zwangerschap, geboorte en kraamtijd. In de zomer van 2011 was een toneelbewerking te zien van de roman Vloed: ‘Vloed, in het spoor van Adriana’.

In april 2012 verscheen de verhalenbundel Zoals jij bemint, met korte verhalen over liefde en lust, waarover De Telegraaf schreef: 'Met de pen op de huid, zinnelijk en met inzicht legt de schrijfster iets van het mysterie liefde bloot.’ Later dat jaar kwam de essaybundel Sterrenstof uit, die de Paravisie Award voor Beste Spirituele Boek 2012 won.

In september 2013 verscheen de roman 'Gisèle' over de dichter A. Roland Holst, beeldend kunstenares Gisèle van Waterschoot-van der Gracht en actrice Mies Peters ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het werd lovend besproken en belandde in de top 10 van de Bestseller Top 60.

“En dan de liefde. Lotgevallen van een romantica.” is haar laatste boek dat verscheen in 2015.

Thema:

- Het leven van een bestsellerauteur
- Leven en werken

Talen:

Ook andere sprekers over: