CREATIVITEIT VOOR RADICALE INNOVATIES

Voorbij de clichés, een nieuwe visie op creativiteit

CREATIVITEIT VOOR RADICALE INNOVATIES

De wereld verandert razendsnel. China komt op. De zeespiegel stijgt. Amerika is geen zekerheid meer. Wat moeten wij Nederlanders hiervan vinden? Wat is onze rol op deze snel veranderende planeet? Om antwoord op die vraag te vinden zijn wij op onderzoek gegaan. We spraken bestuurders, topondernemers en historici. In hun inspirerende verhalen ontdekten we een rode draad, lopend vanuit het verleden richting een groot en inspirerend toekomstvisioen.

Jaap Godrie & Walter Breukers

Walter Breukers (1985) en Jaap Godrie (1984) vertellen verhalen over de wereld van morgen. Om tot deze verhalen te komen doen ze uitgebreid onderzoek. Ze bestuderen nieuwe ontwikkelingen, interviewen experts en gaan op reis. De ideeën die ze zo opdoen, leiden tot vergezichten en inspirerende toekomstbeelden. Zo laten ze het publiek anders nadenken over de wereld waarin we leven.

Creativiteit

Deze presentatie bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt besproken hoe clichés over creativiteit en innovatie eruit zien en waar ze vandaan komen. Zo blijkt dat we creativiteit pas sinds de renaissance als eigenschap zien. Daarvóór waren het geesten (spiritus) die je inspireerden (letterlijk: binnenkomen van de geest). In de romantiek wordt creativiteit iets voor de kunstenaar, zodat het met verf en kleur en vreemdheid te maken krijgt. Volgens Walter Breukers en Jaap Godrie werkt creativiteit heel anders en staan de huidige clichés in de weg. Aan het eind van het eerste deel van deze presentatie zetten de sprekers de bestaande denkkaders bij het vuil, en presenteren ze hun nieuwe visie.

In deel twee werken ze deze visie uit, en lichten ze toe wat zij voor organisaties en bedrijven betekent. Ze vertellen dat voor hun de nadruk niet langer op het individu ligt, maar op interesse (letterlijk: tussen-zijn). Zij geloven namelijk dat radicale ideeën ontstaan tussen mensen, culturen, talen en paradigma’s. Uit deze visie volgt een heel specifieke manier om met creativiteit om te gaan. Zij onderscheiden daarbij vier stappen die ze één voor één bespreken en illustreren met prachtige verhalen uit de geschiedenis van de kunst en filosofie.

Daarnaast geven ze bij elk van deze stappen praktische adviezen waar organisaties direct mee aan de slag kunnen. Adviezen waar Google zich wél aan houdt en Microsoft niet, en die het verschil in succes tussen beide grootmachten verklaren. Eén advies is het aantrekken van nieuwe perspectieven, zoals van filosofen, hobbyisten en kunstenaars. Google besteedt hier twintig procent van zijn tijd aan. Een ander advies is het inplannen van hersenloze taken als afwassen of pingpongen, iets wat veel succesvolle start-ups doen. Zo verbinden ze in hun presentatie een totaal nieuwe kijk op creativiteit en innovatie aan de praktische gevolgen ervan, en trakteren ze het publiek op een verfrissende cocktail.

Jouw maatwerk Event?

Wij adviseren graag!

Bel Ons: +31 162 455 610
Onze UNIEKE CREATIES zijn te boeken met diverse sprekers en moderators. 

Neem contact op voor DESKUNDIG ADVIES. Zo kunnen wij samen jouw event OP MAAT samenstellen. 

Geheel naar de UNIEKE WENSEN voor jouw organisatie!
Vrijblijvend advies

Meer Unieke Creaties

Correspondentieadres:
Tijmhof 25
4907 BC Oosterhout NB
T +31 162 455 610
E info@teeuwengroep.nl
Meld je aan voor de nieuwsbrief
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram